Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 21:33

Αναγκαιότητα η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα Ακοβίτικα

Γράφτηκε από την
Αναγκαιότητα η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα Ακοβίτικα

Η αναγκαιότητα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Ακοβίτικων Καλαμάτας τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε προχθές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Das Poseidonheiligtum dei Akovitika in Messenien» των Moritz Kiderlen και Πέτρου Θέμελη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει λεπτομερώς τα ευρήματα από το συγκεκριμένο χώρο από την ανασκαφή που έκανε ο Πέτρος Θέμελης το 1969, καθώς και τα αποτελέσματα από τις γεωλογικές μελέτες Γερμανών επιστημόνων πριν δύο χρόνια.
Στην προχθεσινή εκδήλωση, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων το Σεπτέμβριο από τη ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει στην ανάδειξη του χώρου μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Για την αποτελεσματικότερη προστασία του χώρου, η ΛΗ ΕΠΚΑ, όπως είπε η προϊσταμένη της Ξένη Αραπογιάννη θα προβεί στην κήρυξη ζώνης Α' απολύτου προστασίας που θα περιλαμβάνει το άμεσο περιβάλλον των αρχαίων ενώ θα οριστεί και ζώνη Β' στη δυτική πλευρά  του αρχαιολογικού χώρου όπου θα ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην ασέβεια που δείχνουν ορισμένοι πολίτες απέναντι στα μνημεία.
«Αν και γίνονται τακτικοί καθαρισμοί του περιφραγμένου χώρου, η περιοχή παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης που οφείλεται στη συστηματική απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων από αγνώστους στο εξωτερικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και παρά τις προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας, που καθαρίζει συχνά, δυστυχώς το φαινόμενο της υποβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου εξακολουθεί να υπάρχει. Η αναοριοθέτηση αποτελεί το κυριότερο βήμα για την περαιτέρω ανάδειξη του χώρου και η διατήρηση ενός αδόμητου πυρήνα γύρω απ’ τα αρχαία θα δώσει στο μέλλον τη δυνατότητα επέκτασης των ανασκαφών και τη δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου πολύ μεγάλης σημασίας για την Καλαμάτα και για ολόκληρη τη Μεσσηνία» κατέληξε η διευθύντρια της ΛΗ ΕΠΚΑ.
Τα κύρια σημεία του βιβλίου παρουσίασε η καθηγήτρια Ελένη Ζυμή, ενώ τόνισε ότι το βιβλίο που τώρα κυκλοφορεί μόνο στα γερμανικά και τα αγγλικά, σύντομα θα μεταφραστεί στα ελληνικά με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τέλος, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι τύχη για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο που γειτνιάζει με τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, τα οποία έχουν κατά έναν τρόπο "υιοθετήσει" το χώρο. "Τα αρχαιολογικά μνημεία δεν αγαπούν τη μοναξιά, θέλουν κόσμο κοντά τους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θέμελης.
Μάλιστα, την Κυριακή στις 9 το πρωί τα Εκπαιδευτήρια διοργανώνουν καθαρισμό του χώρου και ξενάγηση.
Την προχθεσινή εκδήλωση διοργάνωσε ο Α.Π.Σ. Αρις Καλαμάτα.


NEWSLETTER