Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 22:05

Παρουσιάστηκε η έκθεση νωπογραφίας της Μαρίας Παναγιωτοπούλου 

Παρουσιάστηκε η έκθεση νωπογραφίας της Μαρίας Παναγιωτοπούλου 

Την πρώτη της έκθεση νωπογραφίας παρουσίασε η Μαρία Παναγιωτοπούλου με τίτλο ''Νήματα του χρόνου'' στο Καλλιτεχνικό Στέκι πριν από λίγες μέρες στην Καλαμάτα. Η ίδια πήρε ένα μεγάλο ρίσκο για αυτό της το βήμα, αλλάζοντας επάγγελμα για να αφοσιωθεί στην τέχνη … Τα έργα της πάντως συγκέντρωσαν πολύ θετικά σχόλια από όσους τα είδαν.

- Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας και να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

"Δεν ήταν καθόλου εύκολο, οι συνθήκες γύρω μας δεν ευνοούν τέτοιες  αποφάσεις. Νιώθω σίγουρα πιο ελεύθερη, αλλά η αβεβαιότητα υπάρχει σε κάθε βήμα μου".

- Θα το προτείνατε και σε άλλους να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο, με σκοπό να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν;

"Πιστεύω ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ζωή τους και να στραφούν σε κάτι που τους εκφράζει περισσότερο. Αυτό παρ' όλα αυτά που πρέπει ο κάθε ένας να σκεφτεί, είναι το αν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε κοινωνικές, είτε ακόμα και διαπροσωπικές".

- Ποιοι καλλιτέχνες αποτέλεσαν έμπνευσή σας, μεγαλώνοντας;

"Δεν θα ήθελα να σταθώ σε ονόματα, ούτε σε τεχνοτροπίες. Οι καλλιτέχνες είναι κομμάτια της ιστορίας της τέχνης. Ο κάθε ένας από αυτούς, όσο σημαντικός ή ασήμαντος, γνωστός ή άγνωστος, προσφέρει το έργο του στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Εγώ προσπαθώ να μένω ενήμερη και να σέβομαι τις προγενέστερες τεχνοτροπίες χωρίς να προδικάζω τις σύγχρονες". 

- Τι θέματα είδε ο επισκέπτης στους πίνακές σας, στην πρώτη σας έκθεση;

"Ασχολούμαι κυρίως με μοτίβα από την ελληνική παράδοση. Η νωπογραφία μου δίνει την δυνατότητα να φέρω στην επιφάνεια πραγματικούς θησαυρούς της τέχνης του ελλαδικού χώρου, μέσα από άλλη οπτική γωνία".

- Εχετε σκεφτεί να προχωρήσετε και με κάποιο άλλο είδος έκφρασης ή θα συνεχίσετε με τη νωπογραφία;

"Είναι τέτοια η τέχνη της νωπογραφίας που μου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστώ και ταυτόχρονα μου αφήνει το περιθώριο να πειραματιστώ. Ο πειραματισμός μπορεί να είναι θεματολογικός, αλλά και κατασκευαστικός, μιας και μπορώ να παρέμβω δημιουργικά σχεδόν σε κάθε ένα από τα πολλά στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός έργου".