ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 23:09

Πορτρέτα δημάρχων που διορίστηκαν στην κατοχή και τη δικτατορία κατέβασε η "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη"

Πορτρέτα δημάρχων που διορίστηκαν στην κατοχή και τη δικτατορία κατέβασε η "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη"

Τα πορτρέτα των δημάρχων Κωνσταντίνου Μερκουρίου και Γεώργιου Σερεμέτη, οι οποίοι διορίστηκαν την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και της ναζιστικής κατοχής κατέβασε απο διάδρομο, του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

 

Σε ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης τονίζεται ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στην πόλη με αφορμή την επέτειο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι τα πορτρέτα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τοίχο δίπλα στους αιρετούς δημάρχους της πόλης. Επιπλέον τόνισε ότι απουσιάζει το πορτρέτο του αντιστασιακού δημάρχου της μετακατοχικής περιόδου Δ. Καββάδα.

Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στη θέση των πορτρέτων αυτών τοιχοκόλλησαν τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.

Στη συνέχεια, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, στον οποίο παρέδωσε τα πορτρέτα, ζητώντας «να μην παραπεμφθεί στις καλένδες το ζήτημα της αλλαγής ονοματοδοσίας δρόμων που έχουν ονόματα δωσίλογων».

Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» άφησαν τα πορτρέτα στο γραφείο του και αποχώρησαν, τονίζοντας ότι «η κίνηση αυτή είχε στόχο την ουσία της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης στην πόλη μας».

“Αυθαίρετη πράξη” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, το κατέβασμα των πορτρέτων των διορισμένων δημάρχων κατά τη δικτατορία του Μεταξά και τη ναζιστική κατοχή, από τη δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”.

“Η αποκαθήλωση των πορτρέτων που έχουν συνδεθεί με την ιστορία της πόλης και του τόπου μας, πρέπει να γίνει με θεσμικούς τρόπους και διαδικασίες, μετά από τεκμηριωμένη ιστορικά εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο ως κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει για την τύχη τέτοιων υποθέσεων”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραμόπουλος.

“Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν και όχι να υποκαθιστούμε τη λειτουργία των θεσμών”, πρόσθεσε.

Πηγή: newsit.gr