ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 20:56

Γκεστάπο. Οι μέθοδοι και οι αδίστακτες πρακτικές της μυστικής αστυνομίας του Χίτλερ...

Γκεστάπο. Οι μέθοδοι και οι αδίστακτες πρακτικές της μυστικής αστυνομίας του Χίτλερ...

Τον Μάρτιο του 1942, η Γκεστάπο συνέλαβε και εκτέλεσε με αποκεφαλισμό τους διοργανωτές των φοιτητικών διαδηλώσεων του Βερολίνου.

 

Αρκετοί θαρραλέοι φοιτητές τόλμησαν να αντιταχθούν στον Χίτλερ και μάλιστα διαδηλώνοντας δημόσια. Η τύχη, όμως, των καθοδηγητών τους ήταν προδιαγεγραμμένη, από τη στιγμή που ανέλαβαν την υπόθεση οι άντρες της Γκεστάπο. Στα μέσα του 1944, η Γκεστάπο έλαβε την εντολή να εφαρμόσει σκληρά μέτρα στην Πολωνία εναντίον των σαμποτέρ. Για να το επιτύχει αυτό, εκτελούσε όλους του άρρενες συγγενείς κάθε ενόχου και έστελνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όλες τις γυναίκες συγγενείς άνω των 16ετών

Η τακτική αυτή εφαρμοζόταν ήδη στη Γερμανία και ονομαζόταν «Συλλογική Ευθύνη Μελών Οικογενειών δολοφόνων και σαμποτέρ». Με αυτόν τον τρόπο εκτελέστηκαν πολλοί αθώοι, απλά και μόνο για εκφοβισμό. Αυτή ήταν η διαβόητη Γκεστάπο, που το όνομά της και μόνο προκαλούσε πανικό και μια «επίσκεψη» στα γραφεία της, ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη

Ο Αδόλφος Χίτλερ, από τη στιγμή που πήρε την εξουσία στα χέρια του, φρόντισε να επιβάλλει τις ιδέες του ναζισμού. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποίησε την υπηρεσία ασφαλείας SD, τα τάγματα ασφαλείας SS και τη Γκεστάπο. Η Γκεστάπο, δηλαδή η Μυστική Κρατική αστυνομία της Γερμανίας, είχε ιδρυθεί αρχικά στην Πρωσία, στις 26 Απριλίου του 1933 και πρώτος διοικητής της, ήταν ο Ρούντολφ Ντιλς.

Όταν ο Χίτλερ έγινε δικτάτορας, ανέθεσε τη διοίκηση της μυστικής αστυνομίας στον έμπιστό του, Χέρμαν Γκέρινγκ. Αντίθετα με την κλασική αστυνομία που ήταν υπεύθυνη για την καταστολή του εγκλήματος, η Γεστάπο ήταν επιφορτισμένη με την έρευνα και την εξάλειψή κάθε μορφής αντίδρασης στο καθεστώς του Χίτλερ. Στην ουσία, η Γκεστάπο έλεγχε και κατεύθυνε την πολιτική σκέψη των πολιτών, ώστε κανείς να μην παρεκκλίνει της χιτλερικής ιδεολογίας.

Πρώτα, έδρασε με σφοδρότητα στο εσωτερικό της χώρας. Τα στελέχη της ήταν αδίστακτα. Κάθε ευγενική μεταχείριση απέναντι στους κομμουνιστές, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους και τους αντιναζί, ήταν ανεπίτρεπτη. Οι άνδρες της Γκεστάπο ήταν οι πραιτοριανοί του συστήματος, που μάθαινε στα παιδιά να καταδίδουν τους γονείς και τα αδέλφια τους.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στη Μηχανή του Χρόνου