Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 12:06

Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους επειδή δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο

Γράφτηκε από την
Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους επειδή δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο

Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015

 

Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.  Όπως γράφουν σήμερα "Τα Νέα" συνιδιοκτήτες που δεν έχουν κάνει όλοι δήλωση για το μερίδιο τους, μετανάστες, όσοι έχουν ιδιοκτησία χωρίς ξεκάθαρους τίτλους είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν άμεσα αν δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα μέσα στους επόμενους μήνες.  Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

 Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο-η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα-θα περιέρχονται στο Δημόσιο.

 Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER