Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 14:31

ΤΑΙΠΕΔ : Ποια ακίνητα πουλά στη νέα ηλεκτρονική δημοπρασία της 17ης Σεπτεμβρίου

Παραθαλάσσια οικόπεδα, διατηρητέα κτίρια, και καταστήματα, περιλαμβάνονται μεταξύ του νέου πακέτου 14 ακινήτων που πουλά στις 17 Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του θεσμού των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (www.e-publicrealestate.gr).

 

Πρόκειται μεταξύ άλλων για ακίνητα που είχε επιχειρηθεί να πωληθούν και στο παρελθόν αλλά χωρίς επιτυχία, όπως το 6όροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο της Αθήνας (όπου το Δημόσιο έχει την πλήρη κυριότητα για το 66,66% ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο ταμείο Κληρικών), καθώς και μια παραθαλάσσια έκταση 17 στρεμμάτων στο Ρίο.

Το ίδιο ισχύει για ένα 3όροφο διατηρητέο κτίριο στην παλαιά πόλη της Θεσσαλονίκης (Θεοφίλου 13) που αποτελείται από δύο όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 755,50 τ.μ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αγοραστεί το 1996 από τον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη ‘97» και έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο και ρημάζει.

Από την ομάδα των 14 ακινήτων ξεχωρίζουν επίσης ένα 4όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (Μητροπόλεως 9) το οποίο είναι μισθωμένο στην Τράπεζα Πειραιώς, ένα τριόροφο κτίριο με διατηρητέα πρόσοψη στο κέντρο της Πάτρας (Αγίου Νικολάου 8), μια παραθάλασσια έκταση 12 στρεμμάτων στο δήμο Μονεμβασίας στη Λακωνία, και επίσης παραθαλάσσια έκταση 85 στρεμμάτων στη θέση Τούζλα στο Παγγαίο Νομού Καβάλας.

Στον ίδιο γύρο e-δημοπρασιών πωλούνται κτίρια που στέγαζαν Ειρηνοδικεία σε επαρχιακές πόλεις. Τέτοιο είναι ένα διώροφο ακίνητο στη Λίμνη Ευβοίας, καθώς και τα κτίρια στα οποία λειτουργούσαν κάποτε τα Ειρηνοδικεία Ανδρίτσαινας (Ηλεία), Παραμυθιάς (Σούλι), και Κλειτορίας Καλαβρύτων.

Τα ακίνητα της Πλάκας

Κινητικότητα υπάρχει και γύρω από την περιβόητη αξιοποίηση των ακινήτων της Πλάκας. Δώδεκα εξ αυτών εντάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον κατάλογο των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ που θα παραχωρηθούν τους επόμενους μήνες με ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Η αξιοποίηση των ακινήτων της Πλάκας- σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ- θα γίνει μέσω του θεσμού της παραχώρησης επιφανείας για διάστημα 99 ετών, ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, η κυριότητά τους να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σωρευτικά μέχρι σήμερα, μέσω του θεσμού των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχουν πωληθεί περί τα 15 ακίνητα με τα συνολικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να προσεγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη και των κτιρίων της Πλάκας, τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να παραχωρηθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών φτάνουν τα 51.

Πηγή: tanea.gr