Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 15:12

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ

Γράφτηκε από την
Η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ

Δύο δρόμους έχει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, που έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», και εξήγησε: «Ο ένας λέγεται αλήθεια, φιλότιμο και αγώνας για Ανάπτυξη. Κι ο άλλος λέγεται, ψέμα, υποκρισία και "κόλλημα" στο χθες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το τι θα διαλέξουν οι Έλληνες. Όπως δεν έχω και καμιά αμφιβολία ότι η δική μας πατριωτική επιλογή για την Νέα Ελλάδα της Ανάπτυξης, είναι ο σωστός δρόμος. Είναι ο μόνος δρόμος που μας βγάζει από την κρίση».

 

«Η Νέα Ελλάδα στηρίζεται στην Αλήθεια και στο Φιλότιμο» είπε ο κ. Σαμαράς και σχετικά με το τι σημαίνει φιλότιμο άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Φιλότιμο δεν έχει εκείνος που υπολογίζει τις κινήσεις του με οδηγό το κομματικό του συμφέρον. Φιλότιμο έχει όποιος σταθμίζει κάθε κίνησή του με πυξίδα το συμφέρον της Πατρίδας. Φιλότιμο στην Πολιτική είναι το "εμείς" κι όχι το "εγώ". Είναι η συνείδηση, όχι η υποκρισία. Είναι ο αγώνας για το καινούργιο, για το αύριο. Όχι η υποταγή στο παλιό, στο ξεπερασμένο, στο χθες. Φιλότιμο είναι το "ναι" στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει. Φιλότιμο δεν είναι το "όχι σε όλα". Φιλότιμο είναι η σταθερή γραμμή, η ευθεία γραμμή της ευθύνης. Όχι το παραμύθι. Φιλότιμο είναι να πιστεύεις και να προχωράς. Όχι να τα γυρίζεις κάθε τόσο και να αλλάζεις μόλις δεις τα σκούρα. Γιατί τότε ούτε το...Άγιον Όρος δεν σε σώζει».

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που θα πάρει η κυβέρνηση και αφού είπε ότι η υπέρ-φορολόγηση «πρέπει επιτέλους να τελειώσει», σημείωσε:

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι σύντομα αρχίζει η διανομή του, κι ότι ο φόρος αυτός ούτε καν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, θα υπάρξει μείωση στο φόρο αυτό κατά 30%, ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.

Για τα δύο θέματα που έντονα απασχολούν την Κυβέρνηση και τον κόσμο, τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού.

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, «έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ» είπε και πρόσθεσε: «Το σοβαρότερο λάθος: με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα. Το εντοπίσαμε και το αντιμετωπίσαμε μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα το διορθώνουμε. Αλλά μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε. Κι ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει. Γιατί είχαμε πει ότι για το 2014 θα εισπραχθεί το ίδιο ποσό όπως το 2013. Κι αυτό θα γίνει! Και μάλιστα φέτος το ίδιο αυτό ποσό θα εισπραχθεί από περισσότερους, γιατί διευρύνθηκε κι άλλο η φορολογική βάση.

Δηλαδή, οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι. Όπως και πέρσι, όλοι πλήρωσαν πιο λίγα απ΄ ό,τι τους είχε χρεωθεί πρόπερσι. Το λάθος, που έγινε, το διορθώσαμε. Κι αυτοί που το έκαναν ή έδωσαν ήδη, ή θα δώσουν λόγο... Και μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί η καταβολή του, θα έχει διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα.

Και η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά. Ενώ τελικά -ακούστε- σε μερικά χρόνια, ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει, επιτέλους, ανταποδοτικός φόρος. Δηλαδή, το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επίσης συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Και έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πραγματικός μοχλός Ανάπτυξης. Δε θα εξαρτάται τόσο πλέον από το κέντρο αλλά μόνη της, θα έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Όχι να παράγει ελλείμματα και να συσσωρεύει χρέη, που ήταν το δόγμα, δυστυχώς, που ακολουθήθηκε δεκαετίες τώρα...».

Τρίτον, θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Πέρα από τα πρώτα βήματα που ήδη αναφέρθηκαν, για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης, κι αυτά που ήδη έγιναν στην εστίαση και στις ασφαλιστικές εισφορές.   

«Μιλάμε για επόμενα βήματα, που αφορούν στη σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και τη μείωση του ίδιου του ΕΝΦΙΑ...» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά, όμως, γίνονται σταδιακά, προσεκτικά. Να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ τη χώρα να επιστρέψει στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα και στα ανεξέλεγκτα χρέη. Δεν θα επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναγκαζόμαστε ως Λαός, ως χώρα, να περιφερόμαστε ζητώντας δανεικά για να βγάλουμε το μήνα ή για να βγάλουμε τη χρονιά.

Αυτό που όλα τα άλλα σύγχρονα κράτη διαθέτουν εδώ και έναν αιώνα, αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα να αποκτήσει στα 184 χρόνια της, ως ελεύθερο κράτος, τώρα το έχει: Πλήρη καταγραφή και τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών μας. Ώστε να είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κι ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα βάρη πιο δίκαια».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μέχρι πριν δύο χρόνια δεν τολμούσε κανείς να μιλήσει για την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού του Δημοσίου. Υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων, φίλες και φίλοι, που είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα και παρέμεναν στην υπηρεσία τους. Ή αποκαλύφθηκε ότι είχαν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, κι όμως παρέμεναν στις θέσεις τους. Αυτό το κράτος θέλαμε;

Τώρα σπάμε για πρώτη φορά το "ταμπού" της αξιολόγησης. Που δεν αποτελεί "απειλή", ούτε σημαίνει "τιμωρία" για τον δημόσιο υπάλληλο. Αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση. Αποτελεί στοιχειώδες μέτρο εξυγίανσης του Δημοσίου. Και σημαίνει ότι και στο Δημόσιο, όπως και παντού αλλού, οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να ανταμείβονται, ενώ οι ανάξιοι να παραμερίζονται.

Και μια παρατήρηση εδώ: Όλα αυτά, είναι υπέρ του πολίτη, αλλά είναι και υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου. Που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε στο ρόλο του, στην προσφορά του, αλλά και στις αμοιβές του.

Γιατί σας το λέω καθαρά: Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε σύγχρονη δημόσια Υγεία Ευρωπαϊκού Επιπέδου, με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Ούτε μπορούμε να έχουμε σύγχρονη δημόσια Παιδεία, και ιδιαίτερα Πανεπιστημιακή Παιδεία, αλλά και σύγχρονη Έρευνα, με μισθούς τριτοκοσμικούς.

Αλλά για να μπορέσεις να αυξήσεις τις αποδοχές σε αυτές τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να τις εξυγιάνεις. Όσο τα δημόσια νοσοκομεία βούλιαζαν μέσα σε κακοδιοίκηση, μέσα σε ελλείμματα, ήταν αδύνατο να ανταμειφθούν ικανοποιητικά όσοι τα υπηρετούσαν. Όσο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια παρέμεναν κατειλημμένα ή παραλυμένα, ήταν αδύνατο να δοθούν ικανοποιητικές αμοιβές για δασκάλους και καθηγητές.

Η απόφαση Δεν ήθελαν και δεν θέλουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν, τάχα, με μαζικές απολύσεις.

Λένε ψέματα, για μιαν ακόμα φορά: Κανείς ευσυνείδητος υπάλληλος -επαναλαμβάνω- δεν κινδυνεύει, αν απομακρυνθούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, ή όσοι έχουν καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

«Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί. Τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του Προϋπολογισμού. Και χωρίς, φυσικά να ανατρέψει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έτσι, στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών, θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους. Με σεβασμό κυρίως στη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και με ειδική μελέτη που το τεκμηριώνει αυτό, όπως άλλωστε ορίζει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και στο θέμα αυτό, όπλο μας είναι και πάλι η αλήθεια: Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012. Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο. Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα στους ένστολους, θα είναι σημαντικές, χωρίς να βγάζουν την οικονομία από τους στόχους της ή να επιβαρύνουν άλλα στρώματα. Κι αυτό είναι εφικτό, γιατί ήδη έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του κράτους».

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΗ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

«Προχωράμε σε πρωτοβουλίες σημαντικές, όπως τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα τους Τέλος, διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στην τρομοκρατία και τη θέση για το ΝΑΤΟ. Τον κατηγόρησε ότι παίζει «παιγνίδια» με το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» τις πρόωρες εκλογές.

«Υπερασπίστηκαν κατά καιρούς και ακραίους τρομοκράτες. Και διαμαρτύρονται κάθε φορά που συλλαμβάνονται τρομοκράτες. Δεν τους περνάει, όμως. Η αστυνομία κάνει πια τη δουλειά της με αληθινή αυταπάρνηση. Κι ο κόσμος τους έχει καταλάβει» είπε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Όμως, στελέχη τους πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων ή ζητούν την αποφυλάκιση επικίνδυνων τρομοκρατών. Που όταν αποφυλακίζονται, επαναλαμβάνουν τη δολοφονική τους δράση. Είναι αντίθετοι ακόμα και στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, που για πρώτη φορά κάνει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες χώρες. Προφανώς, τους ενοχλεί ότι έτσι μπαίνει φραγμός στις αποδράσεις επικίνδυνων εγκληματιών.

Πριν από μερικά χρόνια κάλυπταν τους κουκουλοφόρους που έκαιγαν την Αθήνα. Συγκάλυπταν τις ορδές τους που είχαν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε άσυλα παρανομίας. Ακόμα το προσπαθούν. Δεν τους περνάει πλέον...

Να πω κάτι ακόμα στο σημείο αυτό: Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι εκείνο που σέβεται τη νομιμότητα, που περιφρουρεί τη νομιμότητα. Όχι αυτό που χωρίζει τη βία σε "καλή" και "κακή", όχι εκείνο που δικαιολογεί και υπερασπίζεται έκνομες δραστηριότητες, όχι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες, όχι εκείνο που υποστηρίζει καταδικασμένους δολοφόνους.

Είναι δικαίωμα καθενός, ασφαλώς, να πιστεύει ό,τι θέλει και να ασκεί πολιτική όπως νομίζει σωστά. Ναι. Αλλά όποιος δεν σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα, δεν μπορεί να λέγεται "υπεύθυνος".

Η δημοκρατική υπευθυνότητα δεν απονέμεται χαριστικά. Κερδίζεται και αποδεικνύεται καθημερινά. Με συνέπεια, όχι με δημαγωγικές κορώνες και με ρεσιτάλ λαϊκισμού.

Ακόμα και τώρα ζητούν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Ανακοινώνουν ότι θα κάνουν το παν για να το διαλύσουν το ΝΑΤΟ. Ακόμα και τώρα που γίνονται όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα στο διεθνή μας περίγυρο, τώρα που πολλές χώρες επιζητούν να μπουν στην "ομπρέλα" της Συμμαχίας, τώρα που τα Σκόπια παρακαλούν να μπουν στο ΝΑΤΟ, τώρα που η Τουρκία απαγορεύει την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να βγει από το ΝΑΤΟ. Και από την Ευρώπη και από το ΝΑΤΟ. Εκεί που και η τελευταία χώρα του κόσμου ζητά να μπει, εκείνοι μας θέλει να βγούμε.

Χθες βράδυ γύρισα αργά από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, ποιος θα απαντούσε στον κ. Ερντογάν, ότι υπάρχει μόνο μια Κύπρος;

Αν δεν ήμασταν σε συμπαράταξη με όλη την Ευρώπη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, που είναι το καινούργιο, χείριστο φαινόμενο τρομοκρατίας, ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος, πόσο απομονωμένοι θα νιώθαμε και πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν ως λαός, με όσα συνταρακτικά συμβαίνουν γύρω μας; Που αλλάζουν -πρέπει να το ξέρετε-  πλήρως, πλέον, τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής;

Η μόνη θέση που διαλαλεί για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να γίνει η χώρα «ξέφραγο αμπέλι».

Μόνο που τώρα, ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πια τι τον οδήγησε στην κρίση. Μπορεί η κοινωνία, πράγματι, να υποφέρει, μπορεί να διαφωνούν πολλοί με εκείνη ή την άλλη πολιτική, αλλά τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές δεν τους εμπιστεύεται πια κανείς. Ομως, τα πέντε δισεκατομμύρια που ξαφνικά μας λένε ότι θα τα βρουν από τον... ουρανό, είναι ακριβώς το μέτρο της ανευθυνότητάς τους.

Και δεν διστάζουν να παίζουν ακόμα και με το Σύνταγμα: Αφού δεν μπορούν να ρίξουν την Κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο,  αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την Κυβέρνηση μέσα στη Βουλή, τώρα πασχίζουν να τη ρίξουν με την τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται: με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλά κι εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά γι αυτούς: Μέχρι πριν λίγους μήνες, σας θυμίζω, προεξοφλούσαν ότι η Κυβέρνηση στην Βουλή θα χάσει τη «δεδηλωμένη». Δεν τους βγήκε.

Σήμερα κανείς δεν αγωνιά αν η Κυβέρνηση θα έχει αύριο τη στήριξη 151 βουλευτών. Όλοι το θεωρούν πια δεδομένο. Και ήδη η Κυβέρνηση διαθέτει μεγαλύτερη στήριξη.

Τώρα, λοιπόν τι ερώτημα βάζουν; Βάζουν το ερώτημα, αν η σημερινή Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με 180 βουλευτές. Μέχρι πριν λίγο πολλοί το απέκλειαν. Τώρα όλο και περισσότεροι το θεωρούν πιθανό. Γιατί άραγε;

Διότι απλούστατα, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η χώρα σταθεροποιήθηκε και μπαίνει σε δρόμο Ανάπτυξης. Καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει η ώρα να βγούμε οριστικά από την εποχή των Μνημονίων. Κι ότι, αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε, κινδυνεύουν να πάνε χαμένα.

Για σκεφτείτε, λοιπόν, ενώ αυτά συμβαίνουν γύρω μας και πολλοί δεν ξέρουν τι ξημερώνει αύριο για τον κόσμο, στην Ελλάδα που βρίσκεται τόσο κοντά σε αυτό το ηφαίστειο, και που με θυσίες και κόπο κατάφερε η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αντί να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα, να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να μπούμε στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και βεβαίως, σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας;

Για σκεφτείτε πόσο αληθινά επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο! Το λέω όπως το αισθάνομαι: Θα ήταν μια πολιτική αυτοκτονία! Και πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα, τη χειρότερη δυνατή στιγμή, στη χειρότερη δυνατή  περιπέτεια…

Το δίλημμα: Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο τελειώνει. Και χωρίς αυτό το δίλημμα δεν έχουν πια τι να πουν. Δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης.

Και γι αυτό προσπαθούν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Γιατί αν δεν τα καταφέρουν ούτε τώρα, λίγο αργότερα θα είναι πια πολύ αργά γι αυτούς. Προσπάθησαν τελευταία να ψελλίσουν κάτι σαν δικό τους «Πρόγραμμα»... Που ο Θεός να το κάνει Πρόγραμμα. Και υποσχέθηκαν... τι ακριβώς; Πέντε δισεκατομμύρια για να χτυπήσουν, λέει, την ανεργία. Αναρωτιέμαι: Γιατί μόνο 5 δισεκατομμύρια; Αφού έτσι κι αλλιώς δεν τα έχουν κι αφού δεν μας λένε από πού θα τα βρουν, γιατί δεν βάζουν... κάτι παραπάνω; "Πέτσινες" υποσχέσεις είναι. Κανείς δεν τις πιστεύει. Γιατί, λοιπόν, δεν βάζουν κάτι παραπάνω να κάνουμε χάζι; Τι… "τσιγκουνιές" είναι αυτές; Γιατί στενοχωρούν τις "συνιστώσες" τους;».

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο».

«Ήδη, παρά το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό, για πρώτη φορά σε απόλυτο αριθμό άρχισε να μειώνεται. Έστω και οριακά, πάντως μειώνεται πια. Κι όταν φανεί η αύξηση του ΑΕΠ, θα μειώνεται όλο και ταχύτερα και ως ποσοστό. Γιατί έχει χρέος διά ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μεγαλώσει με την Ανάπτυξη, το χρέος, συνολικά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται.

Άλλωστε, οι πληρωμές της Ελλάδας σε τόκους είναι οι χαμηλότερες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Κι αυτό, γιατί τα επιτόκιά μας έχουν πέσει πολύ. Προσέξτε, μας έχουν δανείσει με επιτόκια 0,80% και 1,7%. Ξέρετε καμία άλλη χώρα, ξέρετε πολλές χώρες να δανείζονται με αυτά τα επιτόκια; Και κάποιοι, αν θυμάστε, φώναζαν μέχρι πριν λίγους μήνες για... τοκογλύφους. Τέτοια ψέματα ακούγονταν μέχρι πριν λίγο. Όργιο μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης...» είπε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

«Ξέρετε όλοι, φίλες και φίλοι, την αγάπη μου για τη Βόρειο Ελλάδα. Αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την Θεσσαλονίκη και γενικότερα με τη Μακεδονία μας.

Όνειρό μου ήταν και παραμένει πάντα να γίνει η Βόρεια Ελλάδα αυτό που της αξίζει: Κέντρο Ανάπτυξης, μοχλός και εφαλτήριο Ανάπτυξης, για όλα τα Βαλκάνια. Αλλά και γι' αυτό χρειάζονται ακόμα κίνητρα και παρεμβάσεις. Η κρίση που περάσαμε σταμάτησε τα έργα. Και να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα: έδιωξε επιχειρήσεις εκτός Βορείου Ελλάδος, εκτός Ελλάδος. Αυτή είναι η αλήθεια!

Όμως, η Ανάκαμψη που αρχίζει επιτρέπει τα έργα να ξεκινήσουν και πάλι. Και να αρχίσουν να επιστρέφουν επιχειρήσεις που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης.

Τώρα πια τα εργοτάξια δουλεύουν ξανά: Όπως η οδική σύνδεση του λιμανιού με το ΠΑΘΕ, που σε δύο χρόνια θα έχει τελειώσει. Ή ο νέος διάδρομος του αεροδρομίου που θα είναι έτοιμος επίσης σε δύο χρόνια και θα επιτρέπει επιτέλους υπερατλαντικές πτήσεις. Αλλά και οι κόμβοι της δυτικής περιφερειακής οδού και η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη, για να πω μόνον ορισμένα παραδείγματα.

Ενώ δέκα χρόνια μετά την εξαγγελία της και επτά χρόνια από την ίδρυσή της, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποκτά για πρώτη φορά δημόσια γη, ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας Καινοτομίας και εφαρμοσμένης έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είπε προηγουμένως ο Πρόεδρος.

Αλλά τώρα προχωρούμε σε τρείς μεγάλες παρεμβάσεις που θα δώσουν και νέα αναπτυξιακή δυναμική:

Πρώτον, φίλες και φίλοι, η αναβάθμιση του λιμανιού: Με την αξιοποίηση του ΟΛΘ δίνεται νέα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Με την αποκρατικοποίηση αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία του λιμένα της Θεσσαλονίκης για τρείς λόγους: Γιατί θα συνδεθεί με το αναβαθμισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Γιατί θα αξιοποιήσει συνέργειες με άλλα περιφερειακά λιμάνια, όπως της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Και γατί θα μετατραπεί στο διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, μπαίνουν επενδυτές με σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία, πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Εκεί που θα πουλάς κι εσύ τα προϊόντα σου. Και με την σύμβαση παραχώρησης θα υπάρξουν επενδύσεις στο σύνολο των λιμενικών υποδομών, με πολλαπλές παράπλευρες ωφέλειες σε επενδύσεις και σε απασχόληση. Για αυτό, άλλωστε, και οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης είναι όλοι υπέρ μιας τέτοιας αξιοποίησης του λιμανιού.

Δεύτερον, πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη συμφωνία για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά από το Δήμο Παύλου Μελά. Εκκρεμούσε πολλά χρόνια, αλλά τώρα γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή είναι πολλαπλές. Περιλαμβάνουν αναπλάσεις, εμπορικές και οικιστικές δραστηριότητες, δημιουργία πρότυπου αστικού οικισμού και ανάδειξη διατηρητέων κτιρίων που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα δώσουν πολύτιμο οξυγόνο στην οικονομία της.

Τρίτον, προχωράμε, φίλες και φίλοι, στη στελέχωση και την πλήρη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ, της Νέας Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, πολύ σύντομα θα γίνεται ο συντονισμός παραγωγών από τη Βόρειο Ελλάδα, που θα διαχέονται σε όλο το ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ και θα μεταδίδονται και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Ο πλούτος της πνευματικής παράδοσης και οι οικονομικές ευκαιρίες της Ελληνικής περιφέρειας, θα προβάλλονται από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, στα πέρατα του κόσμου.

Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη μας σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου. Αυτό είναι ένα όνειρο μου. Ξέρω ότι είναι και δικό σας όνειρο. Και τώρα θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.

      Αυτή την αλλαγή κλίματος, φίλες και φίλοι, μπορούμε για την οικονομία μας να τη δούμε, πράγματι, και στη Διεθνή Έκθεση. Πέρσι για πρώτη φορά ο ενοποιημένος της φορέας κάποια ελάχιστα κέρδη έβγαλε. Μετά από δεκαετίες όμως ζημιών. Φέτος -το ακούσατε- έχουμε αύξηση επισκεπτών, κερδών, εκθετών. Ποσοστό 22% περισσότεροι εκθέτες θα δώσουν φέτος το παρόν. Κι απ΄ αυτούς το 35% παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

      Βρίσκει η Ελλάδα σιγά-σιγά το βηματισμό της. Και η Θεσσαλονίκη ανακτά σιγά-σιγά το ρόλο της. Ό,τι μέχρι πρόσφατα κρατούσε τη χώρα πίσω, παραμερίζεται. Ό,τι κρατούσε την Ελλάδα κολλημένη στο χθες και τη βούλιαζε στην παράλυση, αλλάζει και ξεπερνιέται».

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Για τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη Σερρών ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Στην ένδοξη γη της Μακεδονίας μας, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικής σημασίας και οικουμενικής απήχησης αρχαιολογικό μνημείο. Κάποιοι, μίζεροι, προσπάθησαν κι αυτό ακόμα να το μειώσουν. Αλλά είναι τέτοια η συγκίνηση που προκλήθηκε διεθνώς από την ανακάλυψη του μοναδικού Μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη, που κι αυτές οι παραφωνίες σίγησαν πια. Η αρχαιολογική έρευνα προχωρά με επαγγελματισμό και με υπευθυνότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα τι κρύβει μέσα το μοναδικό αυτό μνημείο που αποκαλύφθηκε. Αλλά ένας Μακεδονικός τάφος διαμέτρου εκατόν εξήντα μέτρων, περιφέρειας 500 μέτρων και ύψους περιμέτρου 3 μέτρων, είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο! Κι είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Βλέπετε, κάποιοι χτίζουν σύγχρονα αγάλματα-καρικατούρες, τάχα για τους αρχαίους Μακεδόνες και προσπαθούν να οικειοποιηθούν την Ιστορία μας. Όμως, εδώ, στη Μακεδονία, μιλούν οι ίδιοι οι αρχαίοι Μακεδόνες, μιλάει η ίδια η Μακεδονική γη και αναδεικνύει την οικουμενική δόξα του Ελληνισμού! Με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο. Κι εδώ η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Κι όσα ψέματα κι αν ειπώθηκαν, τα ψέματα αυτά έχουν πάντα κοντά ποδάρια».

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως η ΔΕΘ έχει εξελιχθεί σε κεντρικό εκθεσιακό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα επισήμανε τη συμβολή του υπουργείου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας λέγοντας ότι εγκρίθηκαν από το υπουργείο 245 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo-ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, είπε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος αλλαγών στη ΔΕΘ και απέδωσε καρπούς σε οικονομικά αποτελέσματα και στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η Helexpo-ΔΕΘ επανήλθε στην κερδοφορία, είπε και για το 2014 προβλέπονται αύξηση του τζίρου και κέρδη. «Τα Βαλκάνια και ο κόσμος ξαναανακαλύπτουν τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

Στην τελετή εγκαινίων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος διάβασε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την 79η ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ως πρωθυπουργός στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν. Ενδεικτικό της ανταπόκρισης είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές άνοιξαν αρχικά τη μία από τις τρεις αίθουσες, αλλά η προσέλευση του κόσμου ήταν τόση που αναγκάστηκαν να ανοίξουν και δεύτερη αίθουσα λίγη ώρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού.

Μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα, έξω και μέσα στο συνεδριακό κέντρο τον Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που έφτασε 13 λεπτά νωρίτερα. Οι δύο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Το «παρών» έδωσαν αρκετοί υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κ.α.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά και η προσέλευση των πολιτών γινόταν με την επίδειξη της ονομαστικής πρόσκλησης και αστυνομικής ταυτότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER