Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 00:00

Η γεμάτη έμπνευση ιστορία ενός παλαιστή με Σύνδρομο Down

Γράφτηκε από την
Η γεμάτη έμπνευση ιστορία ενός παλαιστή με Σύνδρομο Down

είναι ακριβώς το τι σημαίνει η βελτίωση της πρόσβασης ατόμων με αναπηρία. 

 

Πολλά είχαν γίνει από τη διευκρίνιση του Λευκού Οίκου πως τα αθλήματα που γίνονται στο λύκειο, θα πρέπει να ανοίξουν επίσης και για αθλητές με αναπηρία,  μαζί με ευρεία επιδοκιμασία και κάποιο ήσυχο κλαψούρισμα για το πως θα φιλοξενήσει έφηβους αθλητές με μικρότερες ικανότητες από ότι αρτιμελείς αθλητές που θα μπορούσαν επίσης να είχαν κοπεί. 

Συνήθως αυτές οι σιωπηλές ανησυχίες χάνουν ένα πολύ σημαντικό σημείο από τη διοίκηση. Ο βασικός στόχος πίσω από την διασφάλιση ότι οι αθλητές με αναπηρία φιλοξενούνται είναι για το καλό αυτών των αθλητών με αναπηρία που αμφισβητούνται. Ακόμα, κάποια από τα οφέλη σκοπεύουν να τα δώσουν στα χέρια των αθλητών-αστεριών κάθε ομάδας. 

Μια ιστορία που έγραψε η Amy Donalds των Deseret News, δείχνει ακριβώς πώς αυτές οι παροχές έρχονται σε όλα με την ενσωμάτωση ενός αθλητή με αναπηρία, εξαπλώνοντας μέσω μιας επιτυχημένης ομάδας πάλης της Γιούτα (πολιτεία των Η.Π.Α.).

Ο νέος αθλητής που λάμπει σε αυτή την ιστορία, είναι ο 16χρονος Άλεξ της ομάδας Τζόρνταν. Ο δευτεροετής αυτός φοιτητής, που έχει σύνδρομο ντάουν, είναι βασικό μέλος της ομάδας πάλης Τζόρνταν. Αυτός αγωνίζεται, και είναι συχνά προικισμένος με νίκες σε αγωνιστικές περιόδους και στην προπόνηση κάθε μέρα, όπου πυγμαχεί με τους συμπαίκτες του και τους βοηθά διδάσκοντας τους όσα μαθαίνει για την δική του δύναμη.

Ο Άλεξ είναι μέλος της ομάδας ομάδας πάλης του σχολείου από όταν ήταν στο πρώτο έτος, όταν η μητέρα του, έστειλε ένα e-mail στον προπονητή της ομάδας πάλης Τζόρνταν, τον Κρις έγια να του ζητήσει μια χάρη. Ο Άλεξ είχε μεγαλώσει πολύ και έτσι δεν μπορούσε να συνεχίσει να παλεύει και να προπονείται στο σπίτι, έτσι η μητέρα του ήταν απελπισμένη για να βρει μια διέξοδο όπου ο Άλεξ θα μπορούσε να συνεχίσει να διοχετεύει την επιθετικότητά του σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ο προπονητής δεν δίστασε. Απλά της είπε να πάει τον Άλεξ εκεί.

“Έχω έναν 16χρονο γιο με μυαλό 3χρονου” Είπε η μητέρα του Άλεξ, Νάταλι, στο Deseret News. “'Εχει μεγαλώσει πάρα πολύ για μένα για να τον χειρίζομαι, σκέφτηκα πως μπορούσα να του το πω ότι -όταν προσπάθησε να παλέψει με ανθρώπους στο σπίτι- 'Εεε, παλεύουμε μόνο στο μάθημα-, θα μπορούσε να μάθει που είναι επιτρεπόμενη αυτή η συμπεριφορά. 

“Ειλικρινά πίστεψα πως είναι ένα αστείο [όταν το Κρις ο προπονητής είπε στην Νάταλι να στείλει τον Άλεξ για εξάσκηση]. Δεν πίστευα πως αυτό ήταν μια σοβαρή πιθανότητα. Μπορεί να παλέψει, αλλά δεν ξέρει καθόλου καμία κίνηση. Ο προπονητής είπε, 'Για αυτό είναι η προπόνηση'. Ήταν στην ομάδα από αυτό το σημείο και μετά.”

Ο Άλεξ δεν είναι να ανάγκη να πάρει το χώρο κάποιου άλλου εφήβου στην ομάδα Τζόρνταν, αλλά απαιτεί ξεχωριστεί διαμονή. Κάθε φορά που παλεύει, οι αντίπαλες ομάδες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με το αν χτύπησε κατά την διάρκεια της πάλης. Προς έκπληξη, ο προπονητής είπε ότι κάθε σχολείο όπου η ομάδα ζήτησε να συμπεριλάβει τον Άλεξ στη δράση, το έχει κάνει χωρίς κανένα δισταγμό.

Η Νάταλι είπε στα Deseret News ότι δεν ήθελε ο γιος να πάρει την θέση κάποιου άλλου παίκτη. 

Σε κάθε περίπτωση ο Άλεξ δεν το έχει κάνει αυτό. Αντί αυτού, ο ίδιος μαθαίνει πολλά για τον εαυτό του, κερδίζοντας χαρά και εκτίμηση για τις ίδιες του τις ικανότητες και την σκληρή δουλειά όλο αυτό το διάστημα. 

“Έχει κάτι τώρα για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος.” είπε η μητέρα του. “Δεν ήταν ότι απλά τον έστειλα για να εξασκείται. Ήταν πράγματι ικανός να παλέψει κατά τη διάρκεια των αγώνων και έχασε μία φορά ενώ κέρδισε πέντε. Του δόθηκε η νίκη, όμως οι άλλοι αντίπαλοι ήταν πολύ ευγενικοί, και τον έκαναν να το κερδίσει.” Ξέσπασε σε δάκρυα για το πως τον παρακολουθούσε να γιορτάζει την πρώτη του νίκη σε ένα αγώνα πάλης.

“Έκλαψα. Ήταν συνεπαρμένος.” είπε η Νάταλι. “Κάλεσε όλα του τα αδέρφια. Κάλεσε τον βιολογικό του πατέρα. Κάλε τους πάντες και του είπε, 'Κέρδισα!' Ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένος.”

Αυτό είναι λοιπόν το θέμα που αναφερόταν η διευκρίνιση του Λευκού Οίκου. Ο οργανισμός Prep rally είναι ευλογημένος να καλύπτει κάθε αριθμό από όμοιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ μαγικές στιγμές αυτές σε αυτά τα αθλήματα και ελπίζουμε πως αυτός ο οργανισμός θα βοηθήσει ακόμα περισσότερα και θα φέρει άλλα άτομα με αναπηρία στο χώρο των αθλημάτων. 

Πηγή: sports.yahoo.com

Μετάφραση: Δημήτρης Βασιλαδιώτης 


NEWSLETTER