Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 18:35

Νέες κινητοποιήσεις συμπαράστασης για τις διαπραγματεύσεις

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα Δευτέρα στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες μεγάλες πόλεις κατά των πολιτικών λιτότητας και στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές την Κυριακή σε κεντρικές πλατείες της χώρας

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει του αυριανού Eurogroup για την Ελλάδα, και προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση. Τα περισσότερα πανό που έχουν αναρτηθεί είναι υπέρ της αλλαγής των πολιτικών στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας, ενώ υπάρχουν και σατιρικά πανό, επηρεασμένα από το πνεύμα των αποκριάτικων ημερών. 

Περισσότερα από 8.000 άτομα εκτιμά η αστυνομία ότι βρίσκονται στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας επίσης κατά της λιτότητας και των μνημονίων και με στόχο την έκφραση αλληλεγγύης στις ελληνικές θέσεις, στο πλαίσιο του αυριανού κρίσιμου Eurogroup.

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κλειστοί παραμένουν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Νίκης, κάθετος της Διαγωνίου και της Εθνικής Αμύνης στην Τσιμισκή. Οι διαδηλωτές, ζητούν "απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα", αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν ελληνικές σημαίες και κάποιοι σημαίες κρατών της Ε.Ε. Κρατώντας δε πλακάτ κατά της Γερμανίας, κεντρικό τους σύνθημα αποτελεί «δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε».

Μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε και στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, που μεταξύ άλλων έγραφαν «τέρμα στην λιτότητα και την ανεργία, η Ελλάδα δεν είναι αποικία», καθώς και ελληνικές σημαίες. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πολίτες του Αγρινίου μετέβησαν με λεωφορεία στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Μια ακόμη συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μαζικά οι Ηρακλειώτες μετά από το κάλεσμα πολιτών που έγινε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιωάννινα,  Ηγουμενίτσα, 'Αρτα και Πρέβεζα είναιακόμη μερικές περιοχές όπου οι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν «ανάσα αξιοπρέπειας». Στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το βλέμμα στραμμένο στην διαπραγμάτευση που κυριάρχησε στις συζητήσεις τους. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και την στήριξη τους στην κυβέρνηση.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε Ελλάδα και Ευρώπη 

"Για μια ακόμη ημέρα οι πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλημμύρισαν από τους πολίτες, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και αποφασιστική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση". Με αυτά τα λόγια αρχίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις σημερινές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην κυβέρνηση. "Η παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, αυτό που δηλαδή φοβόντουσαν και πολεμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα είναι το επόμενο διάστημα ο αποφασιστικός παράγοντας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη. Είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο, οι ευρωπαϊκοί λαοί υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους. Η Ευρώπη θα αλλάξει σελίδα, η δημοκρατία θα νικήσει", καταλήγει.

Διαμαρτυρία με ομιλήτή τον Γλέζο στις Βρυξέλλες

Mε βασικό ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στις Βρυξέλλες συγκέντρωση διαμαρτυρίας "κατά των πολιτικών λιτότητας", αλλά και "αλληλεγγύης" προς τον ελληνικό λαό. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος εκατοντάδες Έλληνες και Βέλγοι πολίτες ενώ τον λόγο έλαβαν και Βέλγοι συνδικαλιστές. Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο Μ. Γλέζος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε μαζεμένοι μπροστά στο χρηματιστήριο, ως αντίδραση απέναντι στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έτρεξαν όλοι να το σώσουν ληστεύοντας τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς".

ΑΠΕ-ΜΠΕ