Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 18:44

ECTA: Κίνδυνος ιδιωτικών μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης

Γράφτηκε από την

Εναλλακτικοί πάροχοι Ευρώπης: «Στοπ» στην απορρύθμιση των πρώην κρατικών εταιρειών

 

Για τον κίνδυνο δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης, σε περίπτωση που επιτραπεί η απορρύθμιση των εταιρειών με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, προειδοποίησαν τη Δευτέρα τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ευρώπης (ECTA).

Συγκεκριμένα, έξι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιόργκεν Μπανγκ-Γένσεν, επικεφαλής της πολωνικής εταιρείας κινητής Play, συμφερόντων του έλληνα επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κ. Άντρους Άνσιπ προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις της ECTA για την ενιαία ψηφιακή αγορά.

Ενώ η Ευρώπη συζητά τα προβλήματα του παρελθόντος και την απελευθέρωση της αγοράς ως δεδομένη με βάση το παράδειγμα των ΗΠΑ, σημειώνει η ECTA, «οι απελευθερωμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ ή η Νέα Ζηλανδία αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές τους» είχε αποτέλεσμα σημαντικές αποτυχίες στη λειτουργία της αγοράς και «σήμερα παλεύουν να εισαγάγουν εκ νέου τον ανταγωνισμό».

«Το να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι υπάρχει σαφής έλλειψη επιλογής για τους αμερικανούς καταναλωτές στη σταθερή ευρυζωνικότητα, θα πρέπει σίγουρα να κάνει τους ευρωπαίους νομοθέτες να σκεφτούν προσεκτικά τις ρυθμιστικές επιλογές» σημειώνει η ECTA.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα σήμερα στην ΕΕ είναι το «υψηλού κινδύνου μονοπάτι» της απορρύθμισης, το οποίο η Ευρώπη ακολουθεί τώρα και το οποίο, μάλιστα, είναι γεμάτο με «δηλητηριώδεις καρπούς».

Η ECTA μιλά για μία «εν εξελίξει σιωπηρή διαδικασία» επιστροφής στα μονοπώλια (re-monopolisation) στις πολύ υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες όπου «τα πρώην μονοπώλια ελέγχουν πάνω από το 80% της αγοράς».

«Οι τελικοί χρήστες», συνεχίζει η οργάνωση, «δεν είναι οπαδοί μονοπωλιακών ή δυοπωλιακών τιμών και προσφοράς φτωχών υπηρεσιών», με αποτέλεσμα η αγορά της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων να βρίσκεται μόλις στο 2%. «Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που χρειάζονται επιδιόρθωση» σημειώνει η Ένωση.

«Η Ευρώπη έχει μία νικηφόρο ρυθμιστική φόρμουλα που χρειάστηκε περισσότερα από 15 χρόνια για να καθιερωθεί. Σίγουρα η ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσουμε το ψηφιακό μας μέλλον είναι ο ανταγωνισμός» υπογραμμίζει η ECTA.

«Και οι καταναλωτές, πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρώπης θέλουν περισσότερο ανταγωνισμό, όχι λιγότερο» τονίζει και καλεί την Κομισιόν να υπερασπιστεί ξανά τον ανταγωνισμό για μία παγκοσμίως ανταγωνιστική ψηφιακή ενιαία αγορά.

«Το αρνητικό "μάντρα" των τελευταίων δύο ετών ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω στις επενδύσεις των ευρυζωνικών δικτύων απλώς δεν ισχύει» δήλωσε ο διευθύντιρα της ΕCTA κυρία Έρσεμπετ Φιτόρι. «Στην πραγματικότητα, οι επενδύσεις εκτελούνται στις υποδομές υψηλών ταχυτήτων» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το μέλλον και τα τυχόν εμπόδιά του.

Οι εναλλακτικοί πάρχοι έχουν επενδύσει πολύ στις ευρυζωνικές υπδοομές τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να το κάνουν, δήλωσε ο πρόεδρος της ECTA κ. Ουμπέρτους φον Ρένε, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επενδυτική πρόκληση εξαρτάται από την πρόσβαση σε εκείνα τα δίκτυα που δεν μπορούν να κατασκευαστούν εκ νέου, αλλά και στη φιλο-ανταγωνιστική πρόσβαση στο φάσμα των συχνοτήτων.

Πηγή: tovima.gr