Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 22:14

Reuters: Ξεπαγώνει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Reuters: Ξεπαγώνει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα

Η βοήθεια είχε παγώσει λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - Αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ

 

Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει την επόμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» για τα χρήματα που σχεδιάζει να δώσει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters το αίτημα για βοήθεια προς την Τράπεζα είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η διαδικασία είχε «παγώσει» λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η συμφωνία για την τετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ωστόσο, έφερε τη συμφωνία «πάλι στις ράγες», γράφει το Reuters, και έτσι οι μέτοχοι της EBRD - πρόκειται για 64 χώρες συν την ΕΕ συν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - αναμένεται να ψηφίσουν για το θέμα την Παρασκευή.

Αν και εκπρόσωπος της τράπεζας δεν σχολίασε το δημοσίευμα, οι πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν ότι η έγκριση αναμένεται να δοθεί στη βάση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κριθεί ως «προσωρινός» λήπτης των κεφαλαίων της EBRD μέχρι περίπου το 2020.

Η βοήθεια αυτή, εξηγεί το δημοσίευμα, θα μπορούσε να φτάσει τα 500-700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ανάλογο δηλαδή με το εξαετές πλάνο που δόθηκε στην Κύπρο την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που πήρε ανάλογη βοήθεια πέρυσι. Από τότε, προσθέτει το Reuters, η EBRD κατέχει ένα σημαντικό αριθμό μετοχών σε μια από τις δοκιμαζόμενες κυπριακές τράπεζες.

«Ναι (η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει έγκριση)» απάντησε η μια πηγή «αλλά η πρόκληση είναι να οριστεί η έγκριση με έναν επαρκώς περιορισμένο τρόπο και να γίνει προσωρινή όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».

Για να δοθεί η έγκριση θα πρέπει να υπερψηφίσουν τα 2/3 των 66 μετόχων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τουλάχιστον τα 3/4 των εχόντων δικαίωμα ψήφου.

Όπως στην περίπτωση της Κύπρου η Ελλάδα θα βοηθηθεί σημαντικά από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να υπερψηφίσουν ως μπλοκ, στάση που αναμένεται να κρατ΄σηουν οι περισσότερες από τις χώρες της G7 και άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της EBRD.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER