Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015 19:13

Ιστορική έκκληση Οτζαλάν προς κούρδους αυτονομιστές: «Εγκαταλείψτε τα όπλα»

Γράφτηκε από την
Ιστορική έκκληση Οτζαλάν προς κούρδους αυτονομιστές: «Εγκαταλείψτε τα όπλα»

Ο ιστορικός ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, απηύθυνε το Σάββατο μία «ιστορική» έκκληση στους κούρδους αυτονομιστές προκειμένου να οργανώσουν συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και στόχο τον τερματισμό μιας διένεξης που πλέον διαρκεί 30 χρόνια.



«Ενώ πλησιάζουμε προς την επίλυση αυτής της διένεξης που διαρκεί 30 χρόνια με την επίτευξη μιας οριστικής ειρήνης, πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια δημοκρατική λύση» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε ένα μήνυμα που ανέγνωσε ο βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP, φιλοκουρδικό) Σίρι Σουρεγιά Οντέρ.

«Καλώ το PKK να διεξαγάγει ένα έκτακτο συνέδριο την άνοιξη προκειμένου να λάβουμε μια στρατηγική και ιστορική απόφαση αφοπλισμού» συνέχισε ο Οτζαλάν, όπως είπε ο βουλευτής κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ» είπε ο Οντέρ.

Μια αντιπροσωπεία του HDP συνάντησε αντάρτες του PKK στη βάση του στα όρη Καντίλ στο Ιράκ την 23η Φεβρουαρίου και κατόπιν τον Οτζαλάν την Παρασκευή στο νησί- φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται.

Είναι η πρώτη φορά που μήνυμα του Οτζαλάν διαβάζεται σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση και με την παρουσία εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε εκφράσει την εκτίμηση τον περασμένο Νοέμβριο ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφθεί εντός ενός διαστήματος 4- 5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τον τερματισμό της διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους από το 1984.
Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER