Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 14:33

Χορηγούσαν ηρωίνη σε βρέφη για να κοιμούνται καλύτερα

Γράφτηκε από την
Χορηγούσαν ηρωίνη σε βρέφη για να κοιμούνται καλύτερα

8 άκρως επικίνδυνα φάρμακα 

 

που χορηγούνταν στο παρελθόν και αντί να θεραπεύσουν, σκότωναν… Η ιατρική και η φαρμακολογία έχουν κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα όμως…; Πως θα σας φαινόταν να σας χορηγούσαν ηρωίνη για τον πονοκέφαλο, ή οξύ για τη θεραπεία του άσθματος;

Θαλιδομίδη: Μια ουσία που διαφημίστηκε αρκετά σαν το φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Το χορηγούσαν μάλιστα συχνά και σε έγκυες γυναίκες με σκοπό να καταπολεμήσει τις αδιαθεσίες των πρώτων μηνών. Σύντομα διαπιστώθηκε πως η ουσία αυτή προκάλεσε τρομακτικές γενετικές ανωμαλίες και πολλά παιδιά που γεννήθηκαν, δεν ήταν φυσιολογικά.

Ηρωίνη: Μεγάλη Γερμανική φαρμακευτική εταιρία την χορηγούσε στις αρχές του 1900 σαν φάρμακο κατά του βήχα, αλλά και σαν ένα θαυματουργό ελιξίριο. Η ηρωίνη εχορηγείτο ακόμη και σε παιδιά. Πολλά παιδιά παγκοσμίως κατέληξαν τοξικομανείς…

Ascatco: ένα σκεύασμα από όπιο, οξύ και αλκοόλη, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση του άσθματος. Αποδείχτηκε ιδιαίτερα εθιστικό και επικίνδυνο.

Nembutal Barbiturate: Βαρβιτουρικά σε χάπι και υπόθετο για μικρά παιδιά. Το χορηγούσαν στα άτακτα και ανήσυχα παιδιά ενώ και σε μωρά με ανήσυχο ύπνο. Δεν είχε δοσολογία και είχαν καταγραφεί πολλοί θάνατοι μικρών παιδιών, από υπερδοσολογία.

Soothing Syrup: Οι παιδίατροι που το χορηγούσαν μέχρι το 1911, το έλεγαν καθησυχαστικό σιρόπι. Αργότερα πήρε την ονομασία: baby killer, δολοφόνος μωρών, αφού ήταν ένα μίγμα αμμωνίας, ανθρακικού νάτριου και μορφίνης με σκοπό να ηρεμεί τα παιδάκια και τα μωράκια να κοιμούνται περισσότερο, να μην κλαίνε και να μην πονάνε όταν βγάζουν δοντάκια. Η περιεκτικότητα του σε μορφίνη άγγιζε τα 65 ml ανά ουγκιά υγρού.

Ergoapiol: Κάποτε το θεωρούσαν σαν την ιδανική θεραπεία ενάντια στους πόνους της περιόδου. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά τοξικό. Χτυπούσε στον εγκέφαλο και προκαλούσε παραισθήσεις, ενώ κατάστρεφε το ήπαρ και τους νεφρούς. Πολλοί άνθρωποι πέθαιναν από σηψαιμία όλων των εσωτερικών τους οργάνων.

Κοκαΐνη: Μια εποχή ήταν το βασικό φάρμακο- αναλγητικό κατά του πονόδοντου αλλά και κατά του βήχα. Στα φαρμακεία του περασμένου και του προπερασμένου αιώνα ήταν ελεύθερη για όλους με 15 σεντς το κουτάκι. Οι παρενέργειες της είναι γνωστές.

Αμφεταμίνες: Κάποια εποχή ήταν το πιο γνωστό και ευρέως συνταγογραφούμενο ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό. Το 1982 αποσύρθηκε από την αγορά

περισσότερα στο Invitromagazine.gr


NEWSLETTER