ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 23 Μαϊος 2015 23:46

Βασανιστήρια στην Ουκρανία καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Βασανιστήρια στην Ουκρανία καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια με ηλεκτρικό ρεύμα, εικονικές εκτελέσεις 

 

Οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι αυτονομιστές αντάρτες υποβάλουν συχνά σε βασανιστήρια αιχμαλώτους και πολίτες, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έρευνα της που δημοσιεύθηκε χθες, στην οποία γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια με ηλεκτρικό ρεύμα και εικονικές εκτελέσεις.   Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις μαρτυρίες 33 πρώην αιχμαλώτων, 17 από τους οποίους είχαν αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες και 16 από τις ουκρανικές δυνάμεις ανάμεσά τους και η υπηρεσία πληροφοριών (SBU). Οι πρώην αιχμάλωτοι καταγγέλλουν ότι «χτυπήθηκαν μέχρι να σπάσουν τα κόκκαλά τους, βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα, μαχαιρώθηκαν, κρεμάστηκαν από το ταβάνι ή δεν τους επέτρεψαν να κοιμηθούν για ημέρες».   

Από τους 33 αιχμαλώτους, που κρατήθηκαν το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου του 2014 και του Απριλίου του 2015, «οι 32 περιέγραψαν περιστατικά ξυλοδαρμών και άλλων σοβαρών παραβιάσεων». Η ΜΚΟ συνέκρινε τις μαρτυρίες αυτές με άλλες αποδείξεις, όπως «ακτινογραφίες σπασμένων κόκκαλων, ιατρικά αρχεία, φωτογραφίες χτυπημάτων και άλλων τραυματισμών, ουλές και σπασμένα δόντια». 

Πέραν των μαρτυριών, η οργάνωση βασίστηκε και «σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και σε άρθρα του Τύπου».   Στην έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις «συνοπτικών εκτελέσεων» Ουκρανών που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους αντάρτες. Ακόμα, καταγγέλλει τις ωμότητες που διαπράττει η εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, μέλη της οποία μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά.   

«Η Αμνηστία ανακάλυψε ότι και οι δύο πλευρές κρατούν αυθαίρετα πολίτες που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, όμως έχουν ταχθεί με την αντίπαλη πλευρά», επισημαίνει η έκθεση.   Η ΜΚΟ αναφέρεται επίσης και στην «ιδιαίτερα σκληρή» μαρτυρία ενός πρώην αιχμαλώτου του Δεξιού Τομέα. «Χρησιμοποιώντας μια πρώην κατασκήνωση ως φυλακή ο Πράβι Σέκτορ, σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, κρατούσε ομήρους δεκάδες πολίτες, βασανίζοντάς τους βίαια και αποσπώντας από εκείνους και τις οικογένειές τους μεγάλα χρηματικά ποσά», αναφέρεται στην έκθεση.   

Η Διεθνής Αμνηστία ενημέρωσε τις ουκρανικές αρχές για τις καταγγελίες αυτές, όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση, επισημαίνει το ΑΠΕ. Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συναντήσει εκπροσώπους της ΜΚΟ για να «ερευνήσει κάθε υπόθεση που αναφέρεται» στην έκθεση. 

Πηγή: www.lifo.gr