Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 10:47

Αυξάνονται οι φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ρήξης με τους δανειστές

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δίχως να διαφαίνεται λύση, με την ελληνική οικονομία να τελεί σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αυξάνονται οι φωνές υπέρ της ρήξης ενώ κερδίζουν έδαφος τα σενάρια εκλογών. 

 

Ενδεικτικό της «πολεμικής διάθεσης» είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο Iskra μετά τα μεσάνυχτα και απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Το κείμενο ανέβηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και έχει τίτλο: «Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις». 

Η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει να κάνει το επόμενο βήμα. Ενώ μέχρι τώρα πίεζε τον πρωθυπουργό να μην κάνει υποχωρήσεις, με το κείμενο αυτό φαίνεται να διαχωρίζει την θέση της από την ηγεσία. Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι οι δανειστές ακολουθούν «παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας» και κάνει λόγο γα για «αλληλοπροτάσεις» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας. 

Το κείμενο καταλήγει: «Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες». 

Αλλά και γενικότερα στον ιστότοπο που απηχεί τις πολιτικές θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας κυριαρχεί η αρθρογραφία που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο «έντιμου συμβιβασμού», ότι οι δανειστές θέλουν να διασύρουν την ελληνική κυβέρνηση και ότι αντίθετα με το «κλίμα τρομοκρατίας» που καλλιεργείται υπάρχουν περιθώρια για την ελληνική οικονομία εάν εγκαταλείψει το ευρώ. Καθώς μάλιστα διαρρέουν στα Μέσα Ενημέρωσης οι σκληρές θέσεις των δανειστών οι θέσεις αυτές κερδίζουν έδαφος σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

Σε σκληρή γραμμή όμως κινείται και ο κ. Γιάννης Μηλιός ο οποίος έχει αναπτύξει τις εσωκομματικές του σχέσεις με το «Κόκκινο δίκτυο». Ο κ. Μηλιός ζητά να καθυστερήσει η χώρα τις πληρωμές των υποχρεώσεών της ενώ δεν διστάζει να προτείνει  περιορισμό στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Παράλληλα, ασκεί συνολική κριτική στην ηγεσία για την στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών και για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε. 

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αίτημα περιορισμένου αριθμού βουλευτών να συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να συζητήσεις τις εξελίξεις. Αρχικά φάνηκε η πρωτοβουλία να κερδίζει έδαφος ωστόσο χθες το απόγευμα διέρρευσε ότι η συνεδρίαση δεν θα γίνει. Αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει και για τις εσωκομματικές διεργασίες και αν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν και οι κινήσεις του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Γλέζου ο οποίος θεωρεί ότι αυτά που προτείνουν οι δανειστές δεν μπορούν να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και καλεί τον πρωθυπουργό να επισημάνει στους διεθνείς συνομιλητές του τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού. Ο κ. Γλέζος ο οποίος στο προσεχές διάστημα θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον πατριωτικό πόλο συσπείρωσης στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και ο ίδιος δεν ψηφίζει αφενός έχει απήχηση στην αριστερά και στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου επηρεάζει βουλευτές. 

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ρήξη και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε «μονόδρομο» τις πρόωρες εκλογές και υποστήριξε ότι: «Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση «ευρώ ή δραχμή» αυτό θα ήταν μια τραγωδία». Εκτίμησε δε ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περάσει από Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν «δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Αν και ο κ. Μητρόπουλος θεωρείται ότι έχει προσωπικά κίνητρα ωστόσο την συλλογιστική του συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος. 

protothema.gr