Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 11:16

Πέθανε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Γράφτηκε από την
Πέθανε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας αυτής για περισσότερο από μισό αιώνα, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών σε νοσοκομείο της Άγκυρας, όπου νοσηλευόταν για λοίμωξη του αναπνευστικού, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

 

Από το 1965, ο Ντεμιρέλ κυβέρνησε την Τουρκία για περισσότερο από 11 χρόνια ως επικεφαλής επτά κυβερνήσεων, ενώ στην συνέχεια κατέλαβε το αξίωμα του προέδρου από το 1993 ως το 2000.

Ο Ντεμιρέλ πέθανε σήμερα στο Νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας, έπειτα από μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το οποίο επικαλέστηκε νοσοκομειακές πηγές.

Ο συντηρητικός αυτός πραγματιστής άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1960 έπειτα από το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δύο από τις πρωθυπουργικές του θητείες διακόπηκαν στην συνέχεια από τα άλλα δύο πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία από τον στρατό, το 1971 και το 1980.

Ο Ντεμιρέλ, γνωστός για το ρητορικό του χάρισμα, αποσύρθηκε επισήμως από την πολιτική ζωή της χώρας του μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να συμβουλεύει την πολιτική τάξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER