Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 15:36

Τελεσίγραφο Λαγκάρντ στην Ελλάδα λίγο πριν την συνεδρίαση του Eurogroup

Γράφτηκε από την

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στρέφεται η προσοχή όλων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο  πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρς συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή με τον εκπρόσωπο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά να τονίζει ότι ο επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.

 

 

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Διενθούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος» για την αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουλίου αν δεν πληρώσει τη δόση.

 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ουσιώδους σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 

 

«Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των θεμάτων», είπε.

 

«Το ζήτημα δεν έγκειται στην περικοπή των χαμηλών συντάξεων, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης των συντάξεων πρέπει να αντέξει», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 16% του ελληνικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο «είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας».

 

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι «αξιόπιστο και ευέλικτο».

 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αναμένεται να κάνει δηλώσεις λίγο πριν την έναρξης της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

 Χωρίς να κάνουν δήλωση προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά αργότερα το απόγευμα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης βαρουφάκης και ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για λύση, ακόμη και την τελευταία στιγμή, εάν υπάρχει ψυχραιμία και πολιτική βούληση.

 

Η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία, αν δεν μπορούμε να τη βρούμε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε».

 

«Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούγεται από τα χείλη όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ώρες.

 

Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση όλα εξαρτώνται από το τι θα προτείνει η Ελλάδα.

 

«Θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι Έλληνες. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης. Αν υπάρχουν λογικές προτάσεις, θα τις συζητήσουμε» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: tanea.gr