Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 17:42

Βαρουφάκης: Πρότεινα την έκδοση παράλληλου νομίσματος και «κούρεμα» ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά…

Γράφτηκε από την

Στην πρώτη του συνέντευξη, που δημοσιεύεται μετά τη συμφωνία στη Newstatesman, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει την εισήγησή του να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ.


Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έθεσε στην κυβέρνηση αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές του είχαν ξεκαθαρίσει πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή.
Και ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν τις προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση.
Στη συνέχεια,  όπως υποστηρίζει «πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις».
Επίσης αναφέρει ότι είχε προτείνει στην τρόικα να συμφωνήσουν σε τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι θα συμφωνούσαν, όπως για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα και τον ΦΠΑ, και να εφαρμοστούν άμεσα.
Ως αντάλλαγμα θα υπήρχε χαλάρωση των περιορισμών από την ΕΚΤ.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έρχονταν στη Βουλή ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις.
Η απάντηση όμως των θεσμών ήταν αρνητική, καθώς ήθελαν μια συνολική αξιολόγηση.
«Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν τολμήσετε να εισάγετε νομοθεσία. Θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα αντιτίθεται στη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας», απειλούσαν οι θεσμοί σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη.
Σε ερώτηση για την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.
Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ.
Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε.
Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτά ήταν τα τρία πράγματα με τα οποία νόμιζα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
Μάλιστα, αναφέρει ότι είχε  προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε  ότι δηλαδή η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες για έναν μήνα, προκειμένου να σύρει την Ελλάδα  σε μια εξευτελιστική συμφωνία.
Όταν συνέβη η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε.
Ο δημοσιογράφος του Newstatesman , στον πρόλογο της συνέντευξης  ο Γιάνης Βαρουφάκης του είχε πει:
"Πιστεύω και ελπίζω ότι η κυβέρνησή μας θα επιμείνει στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν μπορώ να πω, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόκειται ποτέ να υπογράψει κάτι τέτοιο. Αν το κάνει, θα είναι ένα θαύμα.
Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε αναφορά του για τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Οικονομικών τις χαρακτηρίζει  «φιλικές».
Πηγή: topontiki.gr