Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 21:20

Πήδημα Μεσσηνίας - Ανέκαθεν γνωστό στην περιοχή για το πράσινο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Απέχει μόνο 15 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και μπορεί να φτάσει κανείς εύκολα!

Το όνομα σε πολλούς προκαλεί ενδιαφέρον και όποιος το αναζητήσει, η φύση θα τον ανταμείψει πλουσιοπάροχα με τον καλύτερο τρόπο.
Εδώ βρίσκονται οι Πηγές Πηδήματος, που υδροδοτούν την Καλαμάτα και ένα μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας.
Το χωριό πήρε το όνομά του, όταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να γλιτώσουν από τους Τούρκους, τα νεαρά κορίτσια της περιοχής, πήδηξαν από τα κοφτερά βράχια, πάνω από τις πηγές και σκοτώθηκαν.
Μία άλλη εξήγηση για το όνομα του χωριού έχει να κάνει με το νερό που βγαίνει με ορμή από το βουνό. Το νερό “πηδούσε” και το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα”, από τους πίδακες που δημιουργούσε στο έδαφος.

Στο πανέμορφο Δημοτικό Πάρκο Πηδήματος ο Πολιτιστικός Σύλλογος τα καλοκαίρια διοργανώνει εκδηλώσεις μετά μουσικής και βραδιές αφιερωμένες στην Πανσέληνο.
Θα εκπλαγείτε από τον αστρικό ουρανό και το αστραφτερό φεγγάρι όπου εύκολα μπορείς να ρεμβάσεις τους ουρανούς και να ταξιδέψεις με τις νότες. Πολύ όμορφο για παιδιά και για παρέες. 
Αν πεινάσατε και δεν πήγατε προετοιμασμένοι για πικ νικ μπορείτε να φάτε σε έναν παλιό νερόμυλο που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο. Ενα φυσικό περιβάλλον με πάπιες, χήνες και χέλια μέσα στο νερό. Παλιά είχε και κύκνους!!

Όση είναι η ομορφιά του χώρου άλλη τόση είναι και η νοστιμιά της μακαρονάδα του, με άφθονη τριμμένη μυζήθρα. Μην περιμένετε γκαρσόνι για παραγγελία… εκεί αυτοσερβίρεστε!

Ενα μοναδικό θέαμα προσφέρει και η νεροτριβή.
Η επίσκεψή σας εκεί θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές και θα σας κάνει να σκεφτείτε τα χοντρά και ασήκωτα ρούχα να στροβιλίζουν σ’ ένα τρελό χορό με τη δύναμη της περιστροφής του νερού! 

 

 

Και μετά...
Το φρούριο που εποπτεύει από ψηλά το χωριό και όλη την περιοχή

 

Στον απότομο βράχο που υψώνεται πάνω από τις πηγές του ποταμού Αρι στο χωριό Πήδημα, σώζονται τα ερείπια ενός κάστρου του 13ου αιώνα.
Το κάστρο είναι προσανατολισμένο πάνω στο βράχο από βορρά προς νότο και έχει μήκος περίπου 100 μέτρα. 
Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν τα ερείπια ενός μονόχωρου ναού, αφιερωμένου, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εξω από τα τείχη της νότιας πλευράς, υπάρχουν τα ερείπια ενός ακόμα μικρού σταυρεπίστεγου ανώνυμου ναού.
Ενας εύκολος τρόπος για την ανάβαση στην βορειοανατολική πλευρά του κάστρου είναι αυτός από τα ανατολικά. Στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στα Αρφαρά, μετά τον «Μύλο», ακολουθώντας έναν ανηφορικό χωματόδρομο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το Κάστρο στο Πήδημα

 

Φωτογραφίες από την περιοχή