Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 23:22

Ακοβος: Το συναπάντημα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο ύψωμα της Δραμπάλας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Σε βουνοπλαγιά που αρχίζει από τους πρόποδες του Αϊ-Λια και τελειώνει στη χόκεμα και στον κάμπο της Παναγιάς ήταν και είναι σκαρφαλωμένος ο Aκοβος.

Η ονομασία Ακοβος προέρχεται από το Λατινικό acqua που σημαίνει νερό, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές με πεντακάθαρα νερά. Είναι χωρισμένος σε δύο συνοικίες. Το Μαχαλά ανατολικά και το Χωριό δυτικά. Ανάμεσα, βράχια τις χωρίζουν. Υπάρχει όμως και τρίτη συνοικία, τα Γούπατα, πέντε χιλιόμετρα μακριά. Επομένως ο Άκοβος αποτελείται από τρεις συνοικίες. Τα σπίτια του, πάνω από διακόσια, χτισμένα αμφιθεατρικά και σκόρπια, ανάμεσα σε δέντρα οπωροφόρα και μη, που τα σκέπαζαν με τα κλαριά και τα στόλιζαν με τα φύλλα τους. Το χωριό χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Βορειοδυτικά του χωριού και σε απόσταση 4 χλμ. υπάρχει το ιστορικό ύψωμα της Δραμπάλας όπου στις 5-7 Ιουνίου 1825 διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Ιμπραήμ και των παλικαριών του Θ. Κολοκοτρώνη.

Η μάχη της Δραμπάλας ήταν από τις φονικότερες και σκληρότερες του αγώνα. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν και η τελευταία μάχη “εκ του συστάδην” μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών. Η σπουδαιότητα της μάχης της Δραμπάλας έγκειται στο ότι έγινε αμέσως μετά τις καταστρoφικές ήττες των Ελλήνων στη Σφακτηρία, στα Κρεμμύδια και στο Μανιάκι και έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν, εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος και οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους.

Η μάχη αυτή έχει καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα ως τοπική Εθνική Εορτή και γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης με στρατιωτικές τιμές την ημέρα της Πεντηκοστής.

Παλαιότερα στην κορυφή του ιστορικού βουνού της Δραμπάλας υπήρχε ένα γραφικό εξωκκλήσι που κατά την διάρκεια της μάχης το 1826 χρησιμοποιήθηκε ως πρόχειρο νοσοκομείο. Πριν μερικά χρόνια κατεδαφίστηκε και στην θέση του χτίστηκε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία βυζαντινού ρυθμού. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στη μνήμη της Αγίας, στις 26 Ιουλίου, προσφέρεται σε όλους τους προσκυνητές γεύμα στο οποίο προσφέρονται ψητά.

Το 2009 στήθηκε στο ηρώο που βρισκόταν στην κορυφή ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

 

                                       Η πέτρα στην οποία σκάλισε ιδιόχειρα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το Μονόγραμμα του "Θ.Κ + 1821".

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του παντρεύτηκε στον Άκοβο κόρη του Ακοβίτη προεστού Καρούτσου, Αικατερίνη, έκανε περιουσία και έζησε πάνω από 12 χρόνια.

 Η πέτρα με το μονόγραμμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη "Θ.Κ. 1821" το οποίο κατά τη λαϊκή παράδοση είχε χαράξει ο ίδιος αλλά και η προτομή του εθνικού μας ήρωα η οποία τοποθετήθηκε το 2006, βρίσκονται στο πρόσφατα εξωραϊσμένο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκεί που ήταν τα παλιά λημέρια του Κολοκοτρώνη. Κοντά στο ιερό της εκκλησίας πριν πολλά χρόνια υπήρχε ένα μεγάλο πουρνάρι (Πουρνάρα) στον ίσκιο του οποίου -σύμφωνα με την παράδοση- συνεδρίαζε ο Κολοκοτρώνης με τα παλικάρια του.

 

                                               Πλατεία Ηρώων μπροστά από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

 

Δυτικά και απέναντι από το χωριό σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου, συναντάμε την εκκλησία  του Αγ. Γεωργίου, όπου πραγματοποιείται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού στις 23 Απριλίου ή την δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Η παλιά εκκλησία κατεδαφίστηκε και με πολύ γρήγορο ρυθμό χτίστηκε ένα επιβλητικό πανέμορφο εξωκλήσι βυζαντινού ρυθμού. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται από τα παλιά χρόνια ο προστάτης του χωριού και το ομώνυμο πανηγύρι συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή. Στον μεγάλο περίβολο της εκκλησίας έχει κατασκευαστεί στέγαστρο για τους προσκυνητές. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει σφαγείο όπου γίνεται η θυσία του βοδιού, το από τουρκοκρατίας έθιμο του "ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ"  καθώς το μαγειρείο όπου γίνεται η προετοιμασία και το μοίρασμα του κρέατος στους ξένους επισκέπτες. Αιωνόβια πουρνάρια συμπληρώνουν το όμορφο τοπίο και προσφέρουν τον ίσκιο τους στους προσκυνητές.

Κατά την παράδοση ο προεστός του Ακόβου, Καρούτσος, την κόρη του οποίου παντρεύτηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης, "έταξε" κάθε χρόνο να θυσιάζεται ένα μοσχάρι από το οποίο θα τρώνε μόνο οι ξένοι που δεν έχουν συγγενική σχέση με τον Άκοβο. Το έθιμο αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος επειδή είναι ένα από τα μοναδικά στην χώρα μας. Το δεύτερο μεγαλύτερο πανηγύρι του χωριού μετά από αυτό του Αγίου Γεωργίου είναι το πανηγύρι της Παναγιάς. Είναι ένα μικρό εξωκλήσι που γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου

 

                                                 Πανοραμική άποψη από την κορυφή της Δραμπάλας προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης.

 

Κύρια διαδρομή από Τρίπολη:  Τρίπολη - Μεγαλόπολη - Λεοντάρι - Ποταμιά - Καμποχώρι - Καμάρα - Γιαννέικα - Γούπατα - Άκοβος.

Κύρια διαδρομή από Καλαμάτα: Καλαμάτα - Θουρία - Πολιανή - Άκοβος  ή  Καλαμάτα - Θουρία - Άμφεια -Δυρράχι - Λεπτίνι - Άκοβος.

 

Περισσότερα εδώ