Τρίτη, 28 Μαϊος 2013 10:44

Ταινία για τον αυτισμό προβάλουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Γράφτηκε από την
Ταινία για τον αυτισμό προβάλουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

 Προβολή αποσπασμάτων της αυτοβιογραφικής ταινίας «Temple Grandin» με θέμα τον αυτισμό θα γίνει το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ στον αίθριο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάρκεια της ταινίας είναι μια 1 ώρα και 50 λεπτά.

Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία Mick Jackson και σε αυτή πρωταγωνιστεί η Claire Danes. Η ταινία θα διακόπτεται για να γίνεται σχολιασμός από το διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρο Ορφανό. Με τη χρήση της βιντεοανάλυσης θα επιχειρηθεί μια καταγραφή παιδαγωγικών συμπερασμάτων με κύριο στόχο την ενθάρρυνση και την ανάδειξη ικανοτήτων, πάνω στις οποίες χτίζεται κάθε μαθησιακή διαδικασία.

Η Τέμπλ Γκράντιν γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1947 και διαγνώστηκε με αυτισμό στα παιδικά της χρόνια. Το 2010 γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία με θέμα τη ζωή της, την προβληματική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από την οικογένεια και το δάσκαλό της και τελικά την εξέλιξή της σε μια γυναίκα με εκπληκτική ευαισθησία και κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη πάθηση ήταν ακόμα άγνωστη στο ευρύ κοινό. Καθηγήτρια σήμερα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επαναπροσδιόρισε την αντίληψη της κοινωνίας για τις δυνατότητες των αυτιστικών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο, ώστε ο κόσμος να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι αυτιστικοί.

Το ίδιο απόγευμα στις 7 μ.μ. θα γίνουν παράλληλα 2 εργαστηριακές συναντήσεις: Εργαστηριακή συνάντηση 1: «Το παιδί που αρνείται να πάει σχολείο ως πρόκληση για τη βελτίωση οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος». Συντονιστής θα είναι ο Ηλίας Ανδρόγιαννης υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργαστηριακή συνάντηση 2: Σεμινάριο Κώδικα Braille – παρουσίαση βιβλίου «Ψηλαφήματα». Ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει μόνος τον κώδικα Braille μέσα από απλές τεχνικές απομνημόνευσης και παιγνιώδεις δραστηριότητες με διαφορετικές προσεγγίσεις που αναπτύσσουν δεξιότητες αντιστοίχισης εξάστιγμων Braille με σύμβολα βλεπόντων.

 

Εισηγητής – συντονιστής θα είναι ο Πέτρος Ορφανός δρ. Ειδικής Αγωγής.


NEWSLETTER