Πέμπτη, 30 Μαϊος 2013 14:09

Δύο στάσεις στην Καλαμάτα θα κάνουν οι "Χαλασοχώρηδες"

Δύο στάσεις στην Καλαμάτα θα κάνουν οι "Χαλασοχώρηδες"

 

Δύο στάσεις στην Καλαμάτα θα κάνουν οι "Χαλασοχώρηδες" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη την Παρασκευή και το Σάββατο στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, στις 9.30 μ.μ. 

Ο πρωταγωνιστής τους και σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου μίλησε στην "Ε" για το έργο του Παπαδιαμάντη και το πώς το κοινό αντιδρά στο κείμενο αυτό. 

- Γιατί επιλέξατε τους "Χαλασοχώρηδες", ένα όχι και τόσο γνωστό έργο του Παπαδιαμάντη;

"Οι Χαλασοχώρηδες είναι ένα σπουδαίο κείμενο. Δημοσιεύτηκε το 1892, ένα χρόνο πριν την πτώχευση του 1893 (με την γνωστή ρήση του Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»). Σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει  με κωμικό τρόπο τα δομικά προβλήματα του νέου ελληνικού κράτους. Προβλήματα που μας ταλανίζουν ακόμα και σήμερα. Οταν διαβάσαμε τους Χαλασοχώρηδες ξαφνιαστήκαμε που ο Παπαδιαμάντης είχε γράψει ένα έργο τόσο πολιτικό και ταυτόχρονα τόσο αστείο και που δυστυχώς είναι και τόσο επίκαιρο".

- Αυτή είναι η πρώτη παράσταση που σκηνοθετείς; Πώς είναι αυτή η εμπειρία;

"Η παράσταση αυτή έγινε ομαδικά. Η συνεργασία όλων, ηθοποιών και συντελεστών ήταν καταπληκτική. Επίσης ήταν απολαυστικό να δουλεύεις το συγκεκριμένο κείμενο στην πρόβα. Ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι σίγουρα  διαφορετικός από του ηθοποιού αλλά αν δεις την παράσταση ως σύνολο που δημιουργείται από όλους μαζί τότε η απόσταση δεν τόσο μεγάλη".

- Τόσες δεκάδες χρόνια μετά, τα πράγματα είναι... όπως τα λέει ο Παπαδιαμάντης τελικά;

"Η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ από το 1892 μέχρι σήμερα, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν και τώρα έχουν τις ρίζες τους από πολύ παλιά. Οι αιτίες τους ξεκινούν από την σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους κι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που το κράτος δομήθηκε. Οι Χαλασοχώρηδες μας βοηθούν, κοιτώντας στο χτες, να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που μας συμβαίνει κοινωνικά σήμερα. Κι αυτό με έναν τρόπο λυτρωτικό μέσα από το γέλιο και τη σάτιρα.  Εμείς, πάντως, δεν χρησιμοποιούμε τον Παπαδιαμάντη ως αυθεντία. Ετοιμες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα"...

- Η παράστασή σας ξεκίνησε με χαμηλό προφίλ και τελικά... οργώνει τις πόλεις με μεγάλη επιτυχία. Το περιμένατε; Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού;

"Ξεκινήσαμε πέρυσι στην Αθήνα για 12 παραστάσεις. Πήγε πολύ καλά και το επαναλάβαμε φέτος με αρχικό πλάνο τις 40 παραστάσεις. Τελικά, ξεπεράσαμε τις 80 και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε και του χρόνου. Φέτος μόλις τελείωσαν οι παραστάσεις μας στην Αθήνα, θέλαμε να ταξιδέψουμε τους Χαλασοχώρηδες κι εκτός Αθηνών. Πήγαμε Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα, τώρα είναι η Καλαμάτα κι ακολουθούν η Σκιάθος και η Σκόπελος. Στους θεατές αρέσει πολύ η παράσταση. Εντυπωσιάζονται με το κείμενο, γελάνε, συγκινούνται … Εμένα μου αρέσει πολύ όταν βλέπω μετά την παράσταση να ξεκινούν κουβέντες στις παρέες με απόψεις, αναλύσεις, διαφωνίες … εκεί είναι σαν να βλέπεις μια δεύτερη παράσταση"!

 

Βιογραφικό: Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου αποφοίτησε από τη   Δραματική Σχολή Βεάκη το 1996. Παρακολούθησε για ένα χρόνο το θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου (1992-93) και τα σεμινάρια «Κωμωδίας Ανάγνωσμα» με τον Β. Παπαβασιλείου (2003) και              «Βάκχες» του Ευριπίδη με τον Γ. Χουβαρδά (2003). Στο Θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Β.Μυριανθόπουλο, Γ. Μπινιάρη, Δ. Μαυρίκιο, Ολ. Ποζέλη, Peader Kirk, Β. Κανελλόπουλο, Σπ. Ευαγγελάτο, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Καραχισαρίδη κ.α. Εχει συνεργαστεί με θέατρα και ομάδες όπως: Αμφιθέατρο Σπ. Ευαγγελάτου, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Σχεδία, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, Ρόδου, Β. Αιγαίου, Μορφές Εκφρασης, Κυανούς Λέων, Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου κ.α.

 

Εχει παίξει σε έργα όπως: «Βιρτζίνια» της  Εντνα Ο’ Μπράιαν, «Αίας» του Σοφοκλή, «Μάνφρεντ» του Μπάιρον, «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» Σαίξπηρ, «Τα Πάθη του Χριστού» Κωνσταντίνου ευτελούς Αναγνώστου, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ιστορία για ελέφαντες» Νίκου Μανούδη, «Δύο θεοί» Λένου Χρηστίδη, «Σκλαβί» Ξένιας Καλογεροπούλου, «Η μέρα πεθαίνει το βράδυ» Χοσέ Ριβέρα, «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης» Ευγένιου Τριβιζά, «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» Γεωργίου Βιζυηνού, «Ανδρομάχη» του Ρακίνα, «Ανταλλαγή» Πώλ Κλωντέλ, κ.α. Εχει συμμετάσχει στις τηλεοπτικές σειρές: Κούκλες,  Χαρά αγνοείται, Καρυωτάκης, Βέτα Queen, Σχεδόν Ποτέ, Ολα στην ταράτσα, Αέρινες σιωπές, Αθώος ή ένοχος, Ποτέ δεν είναι αργά, Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, Εσύ αποφασίζεις και στις ταινίες: Ρόκο vs Κλεοπάτρα (μεγάλου μήκους), Η γη είναι πιο κοντά από τον ουρανό (μικρού μήκους). Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε με την ομάδα Pequod στις παραστάσεις: «Ο Γλάρος» του Αντων Τσέχωφ, (Knot Gallery) και «Υπόθεση Εργασίας» (Φεστιβάλ Αθηνών)  σε σκηνοθεσία Δ. Ξανθόπουλου.