Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 13:41

Μήνας μελαγχολίας…| Γιώργος Αρκουλής

Γράφτηκε από τον
Μήνας μελαγχολίας…| Γιώργος Αρκουλής

 

Με πολλή μελαγχολία μπήκε ο Νοέμβρης, μήνας άλλωστε πικρών και σκληρών αναμνήσεων, μια και το Πολυτεχνείο ή η τρομοκρατία δύσκολα θα "περάσουν" στα απόνερα της Ιστορίας. Η ειδησεογραφία, ζοφερή, ήρθε από τις πρώτες μέρες του μήνα να δαμάσει την όποια αισιοδοξία του κόσμου. Χαλάζι στη Φαρακλάδα, γκρίνιες σχετικά με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, και μην ξεχνάμε τον ανασχηματισμό που ο πρόεδρος Τσίπρας θεωρεί "ανανεωτική ενέργεια" σε πρόσωπα και ελπίδα για καλύτερες μέρες των πολιτών. Μόνο που στη φωτογραφία από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα νέα στελέχη της κυβέρνησης, είδα τους πέντε από τους έξι νεαρούς να φοράνε γραβάτα…

Μελαγχολία και στο ποδόσφαιρο -το περίφημο όπιο του λαού σε ζόρικους καιρούς- αφού τα καμάρια μας Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ρεζιλεύτηκαν εντός έδρας από ομάδες που οι θεωρητικοί των προγνωστικών θεωρούσαν "παιχνιδάκια". Κι όμως, οι Αζέροι της Καραμπάκ μπήκαν στο γήπεδο της Τούμπας και νίκησαν. Φυσικά για την ήττα ευθύνεται η αμαρτωλή ΟΥΕΦΑ, που καλά και σώνει ενέταξε στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης το… Αζερμπαϊτζάν (χώρα της κεντρικής Ασίας). 

Για τον Παναθηναϊκό, ο Νοέμβρης μπήκε με την μορφή ενός σοκ, αφού η ήττα στο γηπεδάκι των Αμπελοκήπων από την "μετρίου αναστήματος" Σταντάρ Λιέγης, έφερε θύελλα απογοήτευσης (όχι όμως και  αντιδράσεων στο οπαδικό κοινό, που πληρώνει ακριβό εισιτήριο για να παρακολουθήσει το "τίποτα", και κρίση στη διοίκηση (λέμε τώρα) του Γιάννη Αλαφούζου. 

Αλλά, για ποιον Παναθηναϊκό να μιλάμε, όταν τον βλέπουμε να αγωνίζεται με εννιά μέτριους παίκτες από την αλλοδαπή και μόλις δύο ημέτερους, τον  Χουχούμη και τον Κουτρουμπή; Αυτόν τον Παναθηναϊκό ονειρεύεται το κοινό του; Δυστυχώς, η πικρή εβδομάδα στον Παναθηναϊκό έκλεισε με τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού επιχειρηματία (και εμπνευστή της προσπάθειας των πολλών μετόχων στην πράσινη ΠΑΕ) Ανδρέα Βγενόπουλου. Του παράγοντα, ο οποίος θα μείνει στην Ιστορία για πλήθος (θετικών ή αρνητικών) ενεργειών του, αλλά και για τη φράση: «Με φιστίκια αγοράζεις μαϊμούδες»…

Υπήρξαν, πάντως και κάποιες περιπτώσεις που μας οδήγησαν στο να γελάσει το χειλάκι μας. Για παράδειγμα, η δήλωση του αντιπαθούς (ως υπουργός) καθηγητή  Κατρούγκαλου, τον οποίο ο κ. Τσίπρας υποβάθμισε στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Είπε ο μάγκας: «Παραμένω απλώς στρατιώτης» (προφανώς των θεσμών…). Με άλλα λόγια, από στρατηγός - στρατιώτης, όμως το όπλο δεν του αφαιρέθηκε… Συνεπώς έχετε το νου σας (στις τσέπες σας).

Στοιχείο παρήγορο, βεβαίως, αποτέλεσε και η εντυπωσιακή βελτίωση του καιρού με την άνοδο της θερμοκρασίας κ.λπ. Κάποιοι έγραψαν -προφανώς υπερβάλλοντας- ότι έφτασαν κιόλας οι Αλκυονίδες ημέρες. Ως τότε, όσο διατηρηθεί καλός ο καιρός -για Νοέμβρη- κέρδος θα είναι κυρίως για τα φτωχά νοικοκυριά (δηλαδή την πλειοψηφία στη χώρα), που δεν θα χρειαστεί να κάψει πετρέλαιο θέρμανσης. Κι ότι που καταργήθηκε το σχετικό επίδομα από τους εγχώριους οικονομικούς "κόφτες". 

 


NEWSLETTER