Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 14:15

Εργα να δουν τα μάτια μας… | Γιώργος Αρκουλής

Εργα να δουν τα μάτια μας… | Γιώργος Αρκουλής

Τι σου είναι φίλε μου η πολιτική και οι πολιτικοί (ή οι πολιτικάντηδες, που θα’ λεγε ο φίλος μου ο γιατρός Λευτέρης Ανευλαβής). Με το που χάθηκε κάπου μεταξύ στοών του υπουργείου Πολιτισμού και των Αισχυλείων μυστηρίων ο φάκελος με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ιδού που το σύστημα χρυσώνει το χάπι του Νίκα και όσων εμπιστεύτηκε, στέλνοντας όχι ένα όχι δύο, αλλά τρία κυβερνητικά στελέχη για να διαπιστώσουν ή συντονίσουν -όπως θέλετε το ερμηνεύετε- το έργο του "Μορέα", αλλά και για να συζητήσουν με τη δημοτική αρχή τι πρέπει να δρομολογηθεί ώστε να μην υποφέρουν ξανά στο μέλλον από πλημμύρες οι άτυχοι κάτοικοι της Μεσσηνίας. 

Αργησα να βάλω τελεία στην πρόταση, ένεκα του γεγονότος ότι γράφω το σημερινό σημείωμα εν θερμώ (χωρίς να διεκδικώ δάφνες ενός Τρούμαν Καπότε, που λέει ο λόγος). Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι από τότε που είδε εξουσία, ούτε που ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα του νομού. Μοναδικό μέλημα το πώς θα επιτύχει κάποια μείωση του κόστους του εθνικού δρόμου από την εταιρεία με την οποία  έχει υπογράψει τη σύμβαση, με στόχο την επανέναρξη των εργασιών. Μια σύμβαση, που κάποιοι ειδικοί ίσως θεωρούν υπερβολικά ασύμφορη για το κράτος, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια…

Οπως υποστήριξαν Σπίρτζης (Υποδομών), Βερναρδάκης (Επικρατείας) και Χαρίτσης (Οικονομίας και Ανάπτυξης), όλα θα γίνουν με πρόγραμμα, σύνεση και υπομονή. Και ο δρόμος θα ολοκληρωθεί και τα αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν και το έργο με τα σκουπίδια θα προχωρήσει, άντε και ο "στοιχειωμένος" υπό κατασκευή (στα σχέδια) δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη! Ωραία είναι όλα αυτά, αρκεί να μην μπερδευτούν… οι προτεραιότητες και χαθεί και πάλι ο μπούσουλας αδέλφια!

Η επίσκεψη των τριών κυβερνητικών αξιωματούχων στην Καλαμάτα αποτελεί -παράλληλα- μια ισχυρή απάντηση στις μίζερες (από αριθμητική άποψη)  επισκέψεις ηγετών άλλων κομμάτων και προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίοι ποτέ δεν έστειλαν "τρόικα" στην πόλη του Αριστομένη, του Κουμουνδούρου και του Μπενάκη. Ο Αντωνάκης Σαμαράς ερχόταν παλιά κάθε 2 Φεβρουαρίου για τον εορτασμό της Υπαπαντής, ενώ κατά τις γιορτές του Πάσχα, πηγαίνοντας (ή επιστρέφοντας για Ναύπλιο) από την Πύλο, έκανε και εξακολουθεί να κάνει στάση για μερικά ούζα (ή μπίρες) στη Μαρίνα της Δυτικής Παραλίας. Ο Ανδρέας παλαιότερα έστελνε κάποιον υπουργό, συνήθως Μεσσήνιο, ενώ ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας φροντίζει για τα προσχήματα, αφού συχνά πυκνά κατηφορίζει νότια της Αλλαγής, ακόμη και για επέτειο - ιωβηλαίο δημιουργίας ιερού ναού στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και πέρασε την εφηβεία του. 

Φυσικά, για την "πληγωμένη" δημοτική αρχή, η σύσκεψη με τις τρεις στελεχάρες της κυβέρνησης αποτέλεσε "βάλσαμο", αφού όποια ελπίδα αφήνουν οι υποσχέσεις για προώθηση έργων γενικού ενδιαφέροντος για τον νομό, θα βοηθήσει να ξεχαστεί κάπως η υπερβολική προπαγάνδα, η διαφήμιση και κάθε λογής φανφάρα για το πόσο άξιζε η Καλαμάτα να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.