Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 11:52

Αιντε: «Η αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων πρέπει να γίνει από κοινού με Ελλάδα και Τουρκία»

Γράφτηκε από την
Αιντε: «Η αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων πρέπει να γίνει από κοινού με Ελλάδα και Τουρκία»

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Άιντε , δηλώνει ότι στηρίζει την αλλαγή του παρόντος συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο, όμως -όπως σημειώνει- αυτό πρέπει να γίνει «μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία».

Αυτό, προσθέτει, είναι μια εκτίμηση, που υπάρχει, και όχι η δική του άποψη.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ),

ο κ. Άιντε είπε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσο, αφού αυτό επιτευχθεί, μπορεί να υπάρξει μια «δομημένη διαδικασία» στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες που γίνονται ώστε οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Άιντε είπε ότι «γίνονται κάποια βήματα», αλλά απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Για το κατά πόσο το δημοψήφισμα στην Τουρκία επηρεάζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε:

«Η όποια εξέλιξη στην περιοχή που έχει σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σίγουρα σχέση, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην διεξάγονται συνομιλίες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER