Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 21:56

Πούτιν: «Η ρωσική οικονομία επανακάμπτει, αλλά υπάρχουν και ανησυχητικές ενδείξεις»

Γράφτηκε από την
Πούτιν: «Η ρωσική οικονομία επανακάμπτει, αλλά υπάρχουν και ανησυχητικές ενδείξεις»

Η ρωσική οικονομία άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, αλλά και ανησυχητικές ενδείξεις, όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ομιλία του στο Συνέδριο των Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση της τάξεως του 0,8% τον Ιανουάριο.

«Αυτή τη στιγμή οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, παρουσιάζουν θετικό πρόσημο, αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή.. Άνοδο σημειώνει όπως όλοι γνωρίζουμε και η αγροτική οικονομία. Για την ακρίβεια μπορώ να πω ότι με βάση τους δείκτες του Ιανουαρίου, ή αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξεως του 0,8%» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην ανοδική τάση που παρατηρείται στην ρωσική οικονομία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε «ανησυχητική ένδειξη» το γεγονός ότι άρχισαν να αυξάνονται τα εισοδήματα χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα. «Αυτή είναι μια εντελώς ανησυχητική ένδειξη και κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Τι θέλω να πω; Ότι άρχισαν να αυξάνονται οι αποδοχές χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας. Αυτός είναι ένας ανησυχητικός παράγοντας, επειδή επιστρέφουμε σε εκείνη την κατάσταση που ήμασταν κάποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Ο ρώσος πρόεδρος, ενόψει τη συνεδρίασης της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στις 24 Μαρτίου που θα ασχοληθεί με την πολιτική των επιτοκίων, επεσήμανε και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πρόωρη μείωση του βασικού επιτοκίου. «Η μη τεκμηριωμένη, πρόωρη μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει στον πληθωρισμό, και να αποδυναμώσει το ρούβλι» είπε χαρακτηριστικά , επισημαίνοντας ότι «η βιασύνη, μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά, και στις επιχειρήσεις». ( Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 10% και έχει ορισθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016)

Νωρίτερα ο ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Μακίμ Ορέσκιν είχε δηλώσει, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει μια σταθερή ανάπτυξη και πως τον Ιανουάριο η δυναμική του ΑΕΠ, δεδομένης της χρονικής περιόδου ήταν θετική σε σχέση με εκείνη του Δεκεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2016 το ΑΕΠ της Ρωσίας σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,2% ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η καταγράφηκε ετήσια πτώση της τάξεως του 0,6% .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER