Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 12:26

Την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, για το ασφαλιστικό ζητούν οι δικηγόροι

Γράφτηκε από την
Την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, για το ασφαλιστικό ζητούν οι δικηγόροι

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, στην οποία επισημαίνει «τα πολλά και σοβαρά πρακτικά προβλήματα» που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 για τους δικηγόρους.

Ο κ. Αλεξανδρής σημειώνει ότι πρόκειται για προβλήματα που προκαλούν αδικαιολόγητη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου και ζητεί τη συνδρομή του υπουργού Δικαιοσύνης στην αντιμετώπισή τους, αναφέροντας ότι η επίλυση τους έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς αφορά στην καθημερινότητα χιλιάδων δικηγόρων.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 για τους δικηγόρους, οι οποίοι βρίσκονται «μπροστά στο πιο επαχθές ασφαλιστικό σύστημα που έχουν αντιμετωπίσει στη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου».

Πρόκειται για «ένα σύστημα που συνεπάγεται βίαιη αφαίμαξη του διαθέσιμου και δεδουλευμένου εισοδήματός μας και απειλεί ευθέως την επαγγελματική μας υπόσταση», επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Ακόμη, αναφέρεται ότι «η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα στο δυσθεώρητο ποσοστό του 37,95%, καταδεικνύει το φορολογικό χαρακτήρα της εισφοροδοτικής επιβάρυνσης, η οποία σε συνδυασμό με τα σωρευτικά φορολογικά βάρη (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 100%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ 24% που στην πράξη επιβαρύνει τον δικηγόρο) οδηγεί σε απροκάλυπτα δημευτικό αποτέλεσμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER