Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 10:27

Τι Πλαστήρας, τι Μαρίν Λεπέν | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Τι Πλαστήρας, τι Μαρίν Λεπέν | Γ. Μασσαβέτας

Είμαι εθνικώς και προοδευτικώς υπερήφανος. Για μια ακόμη φορά κάνουμε εξαγωγή ιδεών. Το επιβεβαιώνουν πανηγυρικώς όσα διαδραματίζονται εις Παρισίους, αλλά και Αθήναζε, μετά την γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Οταν δηλαδή επιβεβαιώθηκε ότι οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβερνούσαν αυτή τη χώρα σε όλη τη διάρκεια της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας, των κομμάτων του Ντε Γκωλ και του Μιτεράν έμειναν για πρώτη φορά εκτός δεύτερου γύρου. Οπότε η αναμέτρηση της 7ης Μαΐου θα είναι μεταξύ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

«Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος... άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά!», δήλωνε από τη Μόσχα στις 21 Οκτωβρίου 1952 ο γενικός γραμματέας του παράνομου τότε ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, ενόψει των εκλογών του ίδιου έτους στη χώρα. Ηταν η δεύτερη μεγάλη γκάφα της ηγεσίας τού τότε ΚΚΕ που ταλαιπωρούσε τον κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς, μετά από την ηλίθια «γραμμή» της αποχής από το δημοψήφισμα για τη διατήρηση, ή μη, της μοναρχίας.  

Τώρα λοιπόν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι ανάλογο και στη Γαλλία. Με τον υποψήφιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν να σπεύδει αυθημερόν, αυτοστιγμεί, να ανακοινώσει ότι δεν θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο κανέναν από τους δύο. Η «λογική» του Ζαχαριάδη αποδίδεται πλέον στα γαλλικά: «chien blanche, chien noir, tous les chiens sont d' une seule race». Δεν δικαιούμεθα να είμεθα υπερήφανοι ότι εξάγουμε ιδέες και πολιτική πρακτική;

Αλλά μη νομίζετε ότι και ημεδαπώς απεκδύονται της «ιδεολογίας» του Ζαχαριάδη κάποιοι πολιτικοί του απόγονοι, έστω εκ πλαγίας διαδοχής. Κάποιοι εξίσου «ριζοσπάστες» με τον Μελανσόν, αν και εκείνος δεν τους αποδέχεται ως γνήσιους ριζοσπάστες και προτιμά ως πλέον «οριζινάλ» την Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης και τον Γιάνη Βαρουφάκη του… νεφελώματος. Κάθε άλλο. Εχουμε και ενθάδε την επανάληψη του Ζαχαριάδη. Αν δεν το είδατε «κρεμασμένο στα μανταλάκια» των περιπτέρων, να σας παραθέσω εδώ το ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο της απογευματινής εφημερίδας που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ: Εχοντας αριστερά (sic) τη φωτογραφία της Λεπέν και δεξιά του Μακρόν (άτιμη σημειολογία) εκφράζει με τον τίτλο της τη θέση των δικών μας «ριζοσπαστών αριστερών: «Η Γαλλία μπροστά στη χειρότερη επιλογή».

Ολη η δημοκρατική Ευρώπη στο πλευρό του Μακρόν. Αλλά εδώ, Ζαχαριάδη ζεις, εσύ τους οδηγείς.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr


NEWSLETTER