Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 12:01

Το λιμάνι της Καλαμάτας

Το λιμάνι της Καλαμάτας

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στις θαλάσσιες μεταφορές (πλοία μεγάλου βυθίσματος) και στο θαλάσσιο εμπόριο (αυτοματοποιημένες διαδικασίες containers) έφεραν αλλαγές στη λειτουργία των λιμανιών και οδήγησαν τους αποθηκευτικούς χώρους σε αχρησία.

Παράλληλα, ο μετασχηματισμός του αστικού χώρου στις πόλεις με λιμάνια -όπως η πόλη μας- προσφέρει επαφή με τη θάλασσα, ανάκτηση της απομονωμένης για εννέα μήνες παραλίας και δυνατότητα επανάχρησης απαξιωμένων εγκαταστάσεων για δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής, είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια χρήση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι ο κεντρικός ιστός της Καλαμάτας είναι κορεσμένος από λειτουργίες. 

Το λιμάνι της Καλαμάτας, παρά τις αστικές και λιμενικές αλλαγές, παρουσιάζει γεωγραφική σπουδαιότητα και ιστορική ανθεκτικότητα, καθώς είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της πόλης κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αι. Το λιμάνι, αλλά και το αστικό τοπίο στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, αποτελούν το διακύβευμα για τη λειτουργική σχέση της Καλαμάτας με τη θάλασσα.

Με την ευκαιρία της υποψηφιότητας για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021, οι φορείς της πόλης θα μπορούσαν ν' αναδείξουν το λιμάνι ως ιστορικό τόπο και τις αποθήκες ως διατηρητέα κτήρια για τη φιλοξενία πολιτιστικών ή δευτερευουσών λιμενικών δραστηριοτήτων. Το λιτό βιομηχανικό κέλυφός τους αποτελεί δείγμα λιμενικής τεχνολογίας.  Ως χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν ν' ανασυνταχτούν σε 3 ζώνες: πρόσβαση και εξυπηρέτηση κοινού (κυλικείο, έκδοση εισιτηρίων) - αίθουσες πολιτισμού - βοηθητικοί χώροι (καμαρίνια, χώροι υγιεινής). 

Η μετατροπή του λιμενικού χώρου σε ζώνη πολιτισμού θα έχει θετικό αποτέλεσμα στη διατήρηση του χαρακτήρα των εγκαταλελειμμένων αποθηκών, στην αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου και στην ένταξη ενός νέου αστικού τόπου στον αστικό ιστό.

Η ψυχαγωγία αναζητά ιστορικά κτήρια και οικείους αστικούς τόπους για να ανανεώσει την ταυτότητα για τις υπηρεσίες κατανάλωσης των προϊόντων της.

 

Ομάδα "Πάμε Βόλτα"

Υ.Γ.: Θα επανέλθουμε για το θέμα των αλευρόμυλων