Κυριακή, 06 Μαϊος 2018 18:01

Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους στην Κυπαρισσία

Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους στην Κυπαρισσία

Της Τζίμας Ιμιρζιάδη

Είναι γνωστό ότι στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας δίπλα στο κάστρο υπάρχει ένα οθωμανικό τέμενος-τζαμί, ενσωματωμένο στο κτήριο Κάμπρα, ένα παλιό ιστορικό κτήριο, δωρεά στον τότε Δήμο Κυπαρισσίας από τον ιδιοκτήτη του Παναγιώτη Αντωνόπουλο. Το σημείο αυτό, δίπλα στο κάστρο και λόγω του κάστρου, με την πλατεία και τις οθωμανικές βρύσες, είναι το πλέον ιστορικό σημείο της Κυπαρισσίας και μαζί με τα δύο κτήρια, το σπίτι του Παλαμά αποκαταστημένο επί δημαρχίας Ηλία Τσίγκανου και το κτήριο Κάμπρα, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό κτηριακό συγκρότημα που θα συμβάλει στην προβολή και στην ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης.

Το τέμενος αυτ, είναι ένα από τα τρία που υπήρχαν στην πόλη κατά την επίσκεψη του Εβλιά Τσελεμπί, του Τούρκου ταξιδευτή που ήρθε στην Κυπαρισσία το 1668 και έχει αφήσει πολλά γραπτά που αφορούν την πόλη. Ολη αυτή η τοπογραφία της Παλιάς Πόλης αποδεικνύει την ιστορικότητα και την σημασία της πόλης μας, την οποία πρέπει να αξιολογούμε, να προστατεύουμε και να διατηρούμε τα ιστορικά της στοιχεία και την αναγνωρισμένη αξία της στο μέλλον. Η Παλιά Πόλη αποτέλεσε στους αιώνες που πέρασαν το θέατρο των αγώνων και της πάλης των κατοίκων της για ελευθερία, ανάπτυξη και καλύτερες συνθήκες ζωής - και αυτό σημαίνει ότι κάθε πέτρα της και κάθε καλντερίμι και κάθε γωνιά της είναι ιερό και ιστορικό στοιχείο, γι’ αυτό πρέπει να τη σεβόμαστε και να πασχίζουμε για τη διαιώνιση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της.

Η Κυπαρισσία λόγω της Παλιάς Πόλης πρέπει να αποτελεί τη ναυαρχίδα του Δήμου Τριφυλίας για ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Οι ταξιδιώτες σήμερα δεν ενδιαφέρονται μόνο για ήλιο και θάλασσα, και η ιστορικότητα των τόπων αποτελεί πλέον σημαντικό στοιχείο επιλογής προορισμού.  

Τούτων δοθέντων, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που ο Δήμος Τριφυλίας άρχισε επιτέλους να υλοποιεί  ένα έργο στην Παλιά Πόλη. Το έργο έχει ξεκινήσει, μετά από δημοπράτηση, και περιλαμβάνει ειδικές εργασίες καθαρισμού, τομές στο έδαφος του τεμένους, στήριξη του ετοιμόρροπου κτιρίου Κάμπρα, διερευνητικές εργασίες στις θεμελιώσεις κ.ά., με στόχο να ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης που έχει ήδη εκπονηθεί στο δήμο και με την οποία ο δήμος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα ή οργανισμούς.

Πρέπει να αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με την καθημερινή παρουσία δύο ξεχωριστών αρχαιολόγων στο έργο: της Τίνας Γερολύμου και του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, με την επιστημονική τους κατάρτιση, την εμπειρία και το ενδιαφέρον τους.

Βρεθήκαμε το Σάββατο 28/4 το μεσημέρι στο έργο ο Γιώργος Λιακόπουλος, ο γνωστός οθωμανολόγος, ο Νίκος Ιμιρζιάδης και εγώ από την πλευρά του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και ξεναγηθήκαμε κι ενημερωθήκαμε για το συνολικό έργο από τον υπεύθυνο του δήμου, τον αρχιτέκτονα Αγγελο Πετρακόπουλο. Στις φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο τέμενος, διακρίνονται οι καθαρισμοί, η τοιχοποιία και οι τομές που ήδη έχουν υλοποιηθεί. Το έργο των προκαταρκτικών αυτών επεμβάσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το έναυσμα αυτού του έργου δόθηκε από μια παλιά μελέτη του 1988, της αρχιτέκτονος Κατερίνας Μανούσου, η οποία αναζητήθηκε από τον αντιδήμαρχο Τάκη Τσίγγανο το καλοκαίρι του 2015. Η μελέτη βρισκόταν στα χέρια μου και οι πρώτες συζητήσεις για το σχέδιο αυτό έγιναν στο σπίτι μου, όπου φιλοξενείτο η  Κατερίνα Μανούσου, παρουσία της και παρουσία των Τάκη Τσίγγανου, Νίκου Ιμιρζιάδη και Αγγελου Πετρακόπουλου.