Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 14:04

Μαύροι κρίνοι απ' τα επίπεδα του δέοντος

Γράφτηκε από την
Μαύροι κρίνοι απ' τα επίπεδα του δέοντος

 

Η πόλη των Φιλιατρών είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Η κατάσταση αυτή δεν αμφισβητείται, ξέρετε ότι οι όγκοι των σκουπιδιών «βγάζουν μάτια», οι δυσοσμίες γίνονται αντιληπτές κατά την αναπνοή μας.

Οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, παλιό και καινούριο (το καινούριο κατασκευάστηκε επί καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας), είναι σύνηθες φαινόμενο για όλες τις εποχές του χρόνου. Το δε καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα νερά στους δρόμους, δημιουργείται υγειονομικό πρόβλημα και ταυτόχρονα εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Το νερό χάνεται αντί να προστατεύεται, όπως ορίζει η νομολογία. Ο δε υδροφόρος ορίζοντας δεν παραμένει σταθερός, με τις ανάλογες συνέπειες για τις ζωές μας. Το νερό, σημαντικός παράγοντας υγείας, αναγκαίος παράγοντας για τις καλλιέργειες οι οποίες στην πόλη των Φιλιατρών είναι σε πρωτοποριακή ανάπτυξη, βασικότατος παράγοντας της ανθρώπινης ζωής, γιατί σπαταλιέται; Εκεί στον καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας και στη ΔΕΥΑΤ (θνησιγενή επιχείρηση), δεν το λαμβάνουν υπόψη; Γιατί αυτή η εγκληματική αδιαφορία;

Το οδικό δίκτυο, τα φρεάτια αποχέτευσης πάνω σε αυτό, είναι σε κάκιστη κατάσταση. «Μαύρο χάλι», όπως λέει ο κόσμος. Κι αυτά δείχνουν απ΄ την πλευρά τους μια πόλη να καταρρέει. Το κάκιστο οδικό δίκτυο, τα φρεάτια που προεξέχουν και όχι μόνο, είναι αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, μικρών, σοβαρότερων και ίσως φτάσουμε μέχρι και το χάσιμο ζωών. Η ανθρώπινη ζωή είναι πέρα από κάθε κοστολόγιο (σημείο θανάτου: ο μαντρότοιχος στην υδρόγειο σφαίρα).

Τα κτήρια σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας και ταυτόχρονα απόδειξη κλέους – δόξας – ακμής για τα Φιλιατρά καταρρέουν (παλαιά Δεξαμενή, δημαρχιακό συγκρότημα – Ρολόι, παλαιό Γυμνάσιο-Λύκειο), καθώς και τα εναπομείναντα νεοκλασικά κτήρια της πόλης των Φιλιατρών. Γιατί δεν υπάρχει μέριμνα; Αφού υπάρχει αρμόδια υπηρεσία και μάλιστα πολυπληθέστατη, που θα μπορούσε με ανάλογες μελέτες και τα κατάλληλα προγράμματα σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, να τα αναδείξει.

Για να μην μακρηγορούμε -όχι πως δεν θα επανέλθουμε και μάλιστα σύντομα, για ζητήματα που αφορούν τούτη την πόλη χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο- τονίζουμε ότι ένας τόπος για να πάει μπροστά πρέπει ν' αναδεικνύει τις ομορφιές του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τα προϊόντα που παράγει. Δυστυχώς τίποτα δεν γίνεται απ' όλα αυτά. Με συνέπεια η πόλη να καταρρέει, να ερημοποιείται.

Σας γίνεται γνωστό ότι τα Φιλιατρά είναι μια από τις πιο πλούσιες και παραγωγικές πόλεις της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά που προσφέρει ως «πολύκαρπος πόλη» κατά τον Παυσανία, δεν παίρνει τίποτα.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά στην «κατάργηση» του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών, μέσω των μη συνεδριάσεών του για ένα 5μηνο. Κι αυτό, ενάντια στην κείμενη νομολογία (Καλλικράτης). Οι θεσμικοί παράγοντες (δήμαρχος, γενικός γραμματέας Δήμου, αντιδήμαρχοι), ως θεματοφύλακες του νόμου και του θεσμού του Καλλικράτη, τι έχουν να πουν πάνω σε αυτό; Θα υπάρξουν κυρώσεις, ως ορίζει ο νόμος ή θα  συνεχίσουν να πορεύονται απέναντι απ΄ το νόμο;

Το παραπάνω φαινόμενο της κατάργησης του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, δεν είναι παράγοντας υποβάθμισης και μη ανάδειξης των προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη; Βέβαια, προ ημερών, υπήρξε μια τελευταία συνεδρίαση στην οποία αποφάσισαν την κατάργηση του πεζοδρόμου. Λες και ο πεζόδρομος δεν είναι ασφαλής τόπος αναψυχής που ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και αφετηρία ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. Για δε την κατασκευή του δαπανήθηκαν εκατομμύρια δραχμές.

Σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς, για την πατρίδα μας, για το λαό μας και την περιοχή μας, επιτρέπεται μια σπατάλη χρημάτων; Οχι! Σίγουρα όχι γιατί αυτό βολεύει την πόλη, σίγουρα όχι γι' αυτό.

Εχουν γνώση οι φύλακες.

 

Βασίλης Σπυρόπουλος

Φτωχομεσαίος αγρότης

 

ΥΓ:  Για να προλάβω σίγουρα καλοθελητές, λέω απλά και καθαρά-ξάστερα, το κείμενο αυτό δεν έχει σκοπό να παραγάγει ή ν' αναπαραγάγει τοπικούς σοβινισμούς και κατά συνέπεια αντιπαλότητες με τις όμορες πόλεις. Μακριά κι αλάργα από εμένα όλα αυτά.

Τα ίχνη της ζωής μου όπως και η ιδεολογία μου είναι ατράνταχτη απόδειξη αντίθεσης με σοβινισμούς. Το κείμενο αυτό υποστηρίζει την αλήθεια για τα Φιλιατρά. Και είναι αλήθεια, γιατί όσα περιγράφονται είναι εξόφθαλμη πραγματικότητα. Είναι αλήθεια, γιατί αυτό αποδεικνύεται.


NEWSLETTER