Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 16:34

Κάγκελα και τσιμέντο

Γράφτηκε από την
Κάγκελα και τσιμέντο

Του Βασίλη Κοσμόπουλου

Πολιτικού μηχανικού, υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας

Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς μου δεν αναλώσαμε χρόνο σε κριτική στον απερχόμενο δήμαρχο, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο, με το σκεπτικό ότι απέρχεται και θα κριθεί από την ιστορία της πόλης. Σημειώσαμε όμως ότι είχαμε κάνει πολύ σκληρή κριτική, κατά τη διάρκεια της κοινής μας παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, το διάστημα 2007-2010.

Η κριτική μας ήταν κυρίως στη νοοτροπία και την οπτική του δημάρχου, που τις έχουμε χαρακτηρίσει σαν «συγκεντρωτική» και «κοντόφθαλμη». Την νοοτροπία, που αποτέλεσε τροχοπέδη στο να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία η πόλη τις προκλήσεις των καιρών. Την οπτική, που μας έχει φέρει στη δυσάρεστη θέση να απορούμε με τα επιτεύγματα άλλων δήμων της πατρίδας μας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου για τα κάγκελα στο πάρκο και την, με αυτόν τον τρόπο, μετατροπή ενός ανοικτού χώρου πρασίνου, αναψυχής και τόπου συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης, σε κλουβί, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους, καθώς απαξιώνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας.

Αν όμως η απόφαση αυτή μπορεί να διορθωθεί εύκολα, γρήγορα και με μικρή σχετικά οικονομική επιβάρυνση, η επιχειρούμενη ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής, χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης που βρίσκεται κάτω από το τσιμέντο, είναι απαράδεκτη.

Στην εξαιρετική του παρέμβαση στον τοπικό Τύπο και το Διαδίκτυο ο Ηλίας Μπιτσάνης παραθέτει πολύτιμα στοιχεία για τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην περιοχή. Θυμίζουμε επίσης την εγκεκριμένη μελέτη Αλμπάνη, η οποία λαμβάνει μέριμνα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Είναι αυτονόητο ότι δεν προέχει η κατά τη διάρκεια της δημαρχοντίας ολοκλήρωση του έργου, αλλά η σωστή ανάπλαση, καθώς τέτοια ευκαιρία για παρέμβαση θα αργήσει να δοθεί εκ νέου στο δήμο.

Η άποψη του δημάρχου «Πρέπει να τα προστατεύουμε, να τα προφυλάσσουμε και όταν θα έρθει ο καιρός και θα έχουμε και τους πόρους και σύμφωνα με τα οριζόμενα της επιστήμης της Αρχαιολογίας να έρθουν και αυτά στο φως», προφανώς δεν τιμά κανέναν μας.

Αν η προστασία και η ανάδειξη των θησαυρών μιας πόλης δεν είναι μέλημα όλων των κατοίκων της, αλλά χρειάζεται η βοήθεια των κάγκελων και του τσιμέντου, τότε αυτή η πόλη έχει χάσει τον στόχο της.

 


NEWSLETTER