Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 20:21

Ανταποδοτική ανακύκλωση προτείνει ο Λάσκαρης

Ανταποδοτική ανακύκλωση προτείνει ο Λάσκαρης

Διαβούλευση για την ανταποδοτική ανακύκλωση ξεκίνησε με τους δημότες ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης Γιάννης Λάσκαρης, επικεφαλής του συνδυασμού “Επανεκκίνηση Δήμου Μεσσήνης”.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο εν λόγω συνδυασμός προβαίνει στη σχετική έρευνα και διαβούλευση με τους δημότες, “προκειμένου να καλλιεργηθεί σταδιακά η λύση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ώστε ο Δήμος Μεσσήνης να καταστεί έτοιμος και να επιβαρυνθούν όσο γίνεται λιγότερο οι δημότες του από τέλη που αφορούν την αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία για μεγάλα πρόστιμα-εξαγορά, σύμφωνα με τον όγκο των σκουπιδιών που θα «θάβει» κάθε δήμος, ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί η αναγκαία περιβαλλοντική συνείδηση που θα αναβαθμίσει την εικόνα του δήμου”.

Οπως διευκρινίζεται, “η ανταποδοτική ανακύκλωση βασίζεται σε μια μορφή εναλλακτικής διαχείρισης και παράλληλα λειτουργίας έξυπνων κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με μηχανήματα που επιτρέπουν αυτόματα τις εργασίες συναλλαγής-επεξεργασίας- αποθήκευσης των συσκευασιών, παρέχει δε στους καταναλωτές ανταποδοτικό κίνητρο για κάθε συσκευασία”.

Σύμφωνα με τον Γ. Λάσκαρη, “κάθε Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που θα στηθεί σε γειτονιές και χωριά του Δήμου Μεσσήνης θα μπορεί να παραλαμβάνει άδειες συσκευασίες να υλοποιεί αυτόματα διαχωρισμό ανά υλικό, να συμπιέζει και να μειώνει τον όγκο κάθε συσκευασίας έως και 90% και να εκτυπώνει αυτόματα απόδειξη με ανταποδοτικό αντίτιμο, όπως μια δωροεπιταγή με συμβεβλημένες επιχειρήσεις ή κουπόνια αγορών. Παράλληλα, θα επιτευχθεί μείωση του όγκου των σκουπιδιών κάτι που θα συμβάλει και στη μείωση των τελών για τους πολίτες του δήμου”.