Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 13:27

Καλό σημάδι: Αποδείχθηκαν οργανωμένοι

Γράφτηκε από τον

 

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου είχε και τη σοβαρή και την κωμική του πλευρά.

Η κωμική είναι ότι οι Τσίπρας, Βούτσης, Δρίτσας, Σκουρλέτης, Δούρου και άλλα αστέρια του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν… τα νιάτα τους και την αριστεροσύνη τους. Περιβλήθηκαν τις πιο… αγωνιστικές ενδυματολογικές επιλογές τους και εμφανίσθηκαν να πορεύονται με το πόπολο, κάτι που είχαν ξεχάσει όσο φορούσαν κοστούμια εξουσίας.

Η σοβαρή πλευρά είναι ότι οι «μπαχαλάκηδες», που κάθε άλλο παρά απουσίαζαν, δεν μπόρεσαν να κάνουν το δικό τους. Να μετατρέψουν μια εορτή μνήμης σε πεδίο μάχης και καταστροφών. Τα επεισόδια στα οποία κατάφεραν να επιδοθούν ήταν παντελώς αμελητέα. Και επιπλέον, αυτή τη φορά, υπήρξαν όχι μόνο προσαγωγές, αλλά συλλήψεις με τεκμηριωμένο κατηγορητήριο.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτό που περίμενα, αυτό που ζητούσα ως αυτονόητο, με το κείμενό μου που δημοσιεύθηκε στα φύλλα της 12ης Νοεμβρίου, συνέβη πράγματι όπως το ήθελα. Οχι μόνο εγώ, αλλά κάθε άνθρωπος με κοινό νου. Θυμίζω μια βασική παράγραφο από εκείνο το κείμενο:

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα στηριχθούν οι δυνάμεις τάξεως λιγότερο στα καπνογόνα και τις ασπίδες τους και περισσότερο στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ταυτοποίησης των «γνωστών αγνώστων». Να δουλέψουν περισσότερο οι κάμερες, που θα ακολουθούν επιμόνως κάποιους από τους «πυρπολητές» του γλυκού νερού, από τη στιγμή που ρίχνουν τις μολότοφ τους, ως την ώρα που αναγκάζονται να προσφύγουν στα σημεία ανεφοδιασμού.

Και πράγματι τα κατάφεραν να αξιοποιήσουν, σε σημαντικό βαθμό, τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, ώστε αντί ως συνήθως να τρέχουν οι δυνάμεις ασφαλείας πίσω από τους «μπαχαλάκηδες», να βγουν μπροστά τους. Ηταν ιδιαιτέρως έξυπνη η χρήση των τηλεκατευθυνόμενων μικρών ιπτάμενων «κατασκόπων», με τη χρήση των οποίων κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν εκείνοι που συγκέντρωναν τούβλα, αλλά και υλικά για την κατασκευή βομβών «μολότοφ» σε ταράτσες πολυκατοικιών, ως πολεμοφόδια, τα οποία προορίζονταν να τα εκτοξεύουν εναντίον αστυνομικών.

Αποδείχθηκε δηλαδή ότι αν πράγματι υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση, με την ανάλογη κατεύθυνση στους σχεδιασμούς των δυνάμεων ασφαλείας, δεν είναι τόσο δύσκολο να προστατευθεί η δημόσια τάξη και να αποτραπούν οι εκτεταμένες καταστροφές περιουσιών και οι τραυματισμοί ανθρώπων. Αρκεί αυτή η νέα τακτική να τηρηθεί με συνέπεια και ακόμη μεγαλύτερη ευρηματικότητα στις επόμενες ευκαιρίες που θα αναζητούν οι «μπαχαλάκηδες».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr