Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 11:02

Μια «τρύπα στο νερό» με …γιακαδάκι

Γράφτηκε από τον

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς ακριβώς θα λειτουργήσει και τι πραγματικώς θα αποδώσει αυτή η ιδέα που προωθεί ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, για την κατασκευή «θαλασσίου φράγματος», μήκους 2,7 χιλιομέτρων στο Βόρειο Αιγαίο.

Οταν ο Παπουτσής είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη συρματοπλέγματος στον Εβρο, το πράγμα είχε μια λογική. Αλλά ακόμη και αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πόσο μάλλον ένας περιορισμένου μήκους πλαστικός «φράχτης» στη θάλασσα.

Αφήνω στην άκρη τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «απάνθρωπο» του μέτρου. Με τις δηλώσεις των «αρμοδίων» στελεχών του να θυμίζουν περισσότερο την φρασεολογία των αριστερίστικων γκρουπούσκουλων, των μπαχαλάκηδων. Δηλώσεις τόσο κωμικές όσο και ο ισχυρισμός των εμπνευστών του μέτρου αυτού, ότι τάχατες θα λύσει το πρόβλημα και θα προστατεύσει τα ακριτικά νησιά από το νέο μέγα κύμα αφίξεων. Με βασική επιχειρηματολογία ότι «θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» των διακινούμενων. Λες και, ανά την υφήλιο, είναι ιερό και απαραβίαστο «δικαίωμα» η παράνομη είσοδος σε μια χώρα, ενώ δεν είναι δικαίωμα κάθε χώρας να φυλάσσει τα σύνορά της.

Μίλησα με ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα, ιδίως στην Λέσβο. Και δεν άκουσα κανέναν να παίρνει στα σοβαρά την… εφεύρεση του κ. Μηταράκη. Διότι η κοινή λογική θέτει κάποια ερωτήματα, στα οποία δεν είδα να δίνεται, εκ των προτέρων, κάποια πειστική απάντηση από εκείνους που εμπνεύσθηκαν αυτό το εγχείρημα.

* Πόσο ανθεκτικό θα είναι ένα τέτοιο… πλαστικό φράγμα, όταν πνέουν άνεμοι οκτώ ή και δέκα μποφόρ στο Αιγαίο;

* Πόσο πράγματι θα αποτρέπει τη διακίνηση των τουρκικών φουσκωτών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες; Θα… σκάσουν από το κακό τους οι Τούρκοι διακινητές, όταν θα έχουν στην διάθεσή τους όλη την υπόλοιπη θαλάσσια περιοχή, μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, για να κάνουν την τόσο προσοδοφόρα δουλειά τους;

Αν είναι να αποδώσει κάτι, χαλάλι το μισό εκατομμύριο ευρώ που θα κοστίσει, χωρίς να λογαριάσουμε τις πιθανές υπερβάσεις, το κόστος φύλαξης και συντήρησης. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μια «τρύπα στο νερό» αλλά με…πλεκτό γιακαδάκι.

Μήπως αυτά τα χρήματα θα ήταν χρησιμότερο να διατεθούν για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να κρίνεται σε ταχύτερο χρόνο ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι, με τους δεύτερους να επαναπροωθούνται προς τις ακτές της Τουρκίας, ένθεν προέρχονται;

giorgis@massavetas.gr