Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 22:03

Master Plan λιμανιού Καλαμάτας: «Απόλυτα καταστρεπτικές μεγαλεπήβολες επιλογές της δημοτικής αρχής και δημοτικών παρατάξεων»

Γράφτηκε από την
Master Plan λιμανιού Καλαμάτας: «Απόλυτα καταστρεπτικές μεγαλεπήβολες επιλογές της δημοτικής αρχής και δημοτικών παρατάξεων»

 

Γράφουν Στέφανος και Γεωργία Κουνιάδου

Η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Καλαμάτας, επικουρούμενη από δημοτικές παρατάξεις ακόμη και από την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2019, έχουν επιλέξει ένα εφιαλτικό σενάριο καταστροφής της πόλης της Καλαμάτας, με διάφορες άστοχες επεμβάσεις. Στο όνομα της «ανάπτυξης», «καταστροφικής ανάπτυξης» στην ουσία, επιχειρούν να αλλοιώσουν το παραδοσιακό προφίλ της πόλης που είναι το «σήμα κατατεθέν» της πόλης και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Με μία κίνηση της δημοτικής αρχής  επιχειρείται να μπει σε εφαρμογή η ανεπανόρθωτα ολοκληρωτική καταστροφή, μέσω ενός «δελεαστικά» ονομαζόμενου «master plan», έκτασης ανατολικά του λιμανιού της πόλης, με μπετόν και σίδερα που επεκτάθηκε παράνομα και «ετσιθελικά» με άλλα 3.500 μ2 επιπλέον μπετόν και σίδερων του αρχικού «master plan». Ενα σχέδιο που ποτέ δεν έγινε γνωστό στο κοινό της Καλαμάτας, ούτε τέθηκε σε διαβούλευση. Μια ριζική «ανατροπή», μη αναστρέψιμη για την εικόνα της πόλης, περνά μέσα από γραφειοκρατικούς λαβύρινθους για να παρουσιαστεί ως «η πανάκεια της ανάπτυξης της πόλης της Καλαμάτας».

Είναι δυνατόν, και πού ακούστηκε, 41 δημοτικοί σύμβουλοι να διαβουλεύονται και να αποφασίζουν, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και απαγόρευσης κυκλοφορίας, μια μη αναστρέψιμη καταστροφή του παραδοσιακού περιβάλλοντος της πόλης, με κατασπατάληση οικονομικών πόρων των φορολογούμενων πολιτών, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης των ενδιαφερομένων αλλά και του συνόλου όλων όσοι ενδιαφέρονται  για την πόλη, για μια τέτοιας εμβέλειας έργο;

Κύριε δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Εχετε καταλάβει ότι μας έχουν κλείσει μέσα. Απαγορεύεται να κυκλοφορήσουμε. Να επισκεφτούμε το δήμο και τις υπηρεσίες του. Να ενημερωθούμε για την περίπτωση αυτή αλλά και άλλα εφτασφράγιστα μυστικά που τεκταίνονται μέσα στο δήμο. Οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς του δήμου που ενδεχομένως τους αφορούν άμεσα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε καμιά αρχή διότι η Πολιτεία υπολειτουργεί.

Κύριε δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Κάτι που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εσάς στοχεύετε σε αναπλάσεις ιστορικών σημείων της Καλαμάτας και στην περίπτωση αυτή του λιμανιού όπως π.χ της περιοχής του καρνάγιου, του Γυμνασίου, του αντιβραχίονα και γενικά αναφέρεστε πάντα στην περιοχή της Ανατολικής Παραλίας, δύο πιθαμές τόπος, που έχει γλυτώσει μέχρι σήμερα και που σίγουρα δεν χωράει όλα σας το όνειρα. Κοιτάτε μόνο ανατολικά της Καλαμάτας, το κομμάτι brand της Καλαμάτας με μια ανέγγιχτη παραλία 3 χιλιομέτρων μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα, που όλοι όσοι περνούν την θαυμάζουν και μερικές εκατοντάδες πορτοκαλιές που ανθίζουν κάθε χρόνο και σκορπίζουν τα αρώματά τους και  έχουν γλυτώσει μέχρι σήμερα. Και αυτές brand (στα ελληνικά), ενώ δυτικά υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις για την επέκταση της πόλης στα πλαίσια των αναγκών του πληθυσμού, τουριστικές εγκαταστάσεις και πολύς χώρος για νέα δημιουργία  ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, που μπορεί να δεχτούν οι ιδιοκτήτες τους, ίσως, χωρίς αντιρρήσεις από τους κατοίκους.

Εξάλλου η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε Σώμα και η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, εν μέσω καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και η πρόβλεψη του μη συγχρωτισμού του προσωπικού, της απόφασης που πάρθηκε είναι όχι μόνο ακυρώσιμη αλλά απολύτως άκυρη αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια. Και μας κάνει εντύπωση η αδράνεια του υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο στην περίπτωση αυτή, αλλά και γενικότερα για την παράνομη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων.


NEWSLETTER