Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 19:14

Αποχαιρετισμός στον Μαν. Γλέζο: Αθάνατος Μανώλη μας!

Γράφτηκε από την
Αποχαιρετισμός στον Μαν. Γλέζο: Αθάνατος Μανώλη μας!

 Του Θανάση Πετράκου

Στην αθανασία πέρασε ο Μανώλης της Αντίστασης, ο Μανώλης της Ελλάδας, ο Μανώλης της Αριστεράς, ο αιώνιος έφηβος Μανώλης.

Οι σημαίες χαμήλωσαν. Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη και η Αριστερά ορφάνεψε. Στο φέρετρό του ακούμπησε χθες όλη η Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι πολυαγαπημένε μου σύντροφε Μανώλη. Η μνήμη σου θα μείνει αιώνια. Σήκωσες στους ώμους σου την Ελλάδα. Πορεύτηκες ορθοστατών και ορθοβαδίζων σε όλη σου τη ζωή. Διάλεξες και την ημέρα που έφυγες, την ημέρα που εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης.

Δίνουμε όρκο τιμής να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα σου. Αφού δεν ήταν δυνατό, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, να είμαστε δίπλα στο φέρετρό σου θεωρούμε υποχρέωσή μας να σε αποχαιρετήσουμε με τα δικά σου λόγια, με το κείμενό σου "Αντισταθείτε"  που κατά τη γνώμη μας εκφράζει τον πυρήνα της πολιτικής σου σκέψης. Είναι ουσιαστικά η πολιτική παρακαταθήκη σου και δίνουμε όρκο τιμής στη μνήμη σου να ακολουθήσουμε.

 

ANTIΣΤΑΘΕΙΤΕ (κείμενο Μανώλης Γλέζος - Αθήνα 2017)

«Απέναντι στην κρατική βία, στην καταπίεση του διεθνούς συστήματος, στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από την εργοδοσία του κεφαλαίου, στους πολέμους εναντίον των λαών, εθνών και των κρατών που δεν ανέχονται την παγκόσμια κυριαρχία των ιμπεριαλιστών, δεν αρκεί η φραστική εναντίωση, η αγανάκτηση, η οργή, η κατάρα. Απαιτείται η κατάρα να μεταπλαστεί σε πολιτική πράξη, η οργή να μεταφραστεί σε πολιτική ενέργεια, η αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε πολιτική δράση. Απαιτείται η αφύπνιση των καταπιεσμένων η εξέγερσή τους και η οργάνωση της ενότητάς τους και η κοινή δράση τους εναντίον των καταπιεστών.

Η αντιστασιακή πάλη όμως δεν αρκεί αν δεν αποσκοπεί στο γκρέμισμα του καθεστώτος της βίας, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης.

ΚΑΤΑΛΥΣΗ

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να γκρεμιστεί το καθεστώς της εκμετάλλευσης και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γίνουν ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και της υπεραξίας της εργασίας τους όπως είναι αποταμιευμένη στο κεφάλαιο. Γι’ αυτό χρειάζεται να καταλυθεί όλο το κυβερνητικό, συγκεντρωτικό, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό σύστημα διοίκησης που καταδυναστεύει τους πολίτες και τους αρνείται το δικαίωμα να αποφασίζουν αυτοί για την τύχη τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αδιανόητη η κάθε χρήση βίας εναντίων όσων καταπιέζονται και αντιδρούν. Για τον ίδιο λόγο και ακόμα περισσότερο πρέπει να καταργηθούν οι πόλεμοι, άπαξ διά παντός και να κλείσουν αμέσως όλα τα εργοστάσια παραγωγής όπλων, όλων των τύπων και κατηγοριών. Απαιτείται όμως η κατάλυση του καθεστώτος της ανυπαρξίας των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, της βίας και των πολέμων, αλλά και το χτίσιμο ενός καινούργιου κόσμου.

ΧΤΙΣΙΜΟ

Δεν αρκεί όμως να γκρεμίζεις. Δεν μπορείς να ζήσεις πάνω στα ερείπια. Χρειάζεται να τα παραμερίσεις και στη θέση τους να θεμελιώσεις, να χτίσεις και να ανορθώσεις τους οίκους, τα σπίτια, τους ναούς του μέλλοντος, χωρίς βία, εκμετάλλευση, πολέμους. Το καθεστώς της λαϊκής κυριαρχίας, όπου οι πολίτες, αυτοί οι ίδιοι, ασκούν πολιτική και αποφασίζουν για τα πάντα, για το παρόν και το μέλλον τους».

Από το βιβλίο του με τίτλο “Αντισταθείτε - Ενα μανιφέστο ενάντια στην υποταγή”

 


NEWSLETTER