Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 18:04

Κορονοϊός ή αλλιώς βίαιος διδάσκαλος…

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός ή αλλιώς βίαιος διδάσκαλος…

Του Χρήστου Δ. Κορομηλά

Οικονομολόγου, Μaster Ανοικτού

Πανεπιστημίου Κύπρου

Προέδρου Συλλόγου Τρίτεκνων

Οικογενειών Ν. Μεσσηνίας

Με ένα θανατηφόρο χτύπημα “νοκ ντάουν” σε ό,τι είχαμε ως σταθερή πεποίθηση έως σήμερα, ο κορονοϊός μάς περνάει υποχρεωτικά σε μια νέα φάση. Στον νέο κόσμο τον οποίο είχαμε αντιληφθεί ότι διαμορφώνεται αλλά δεν είχαμε καταλάβει πώς ακριβώς θα είναι. Εκεί που θα μπορούσε ήδη να μας είχε πάει η τεχνολογία, αν αξιοποιούσαμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει αλλά την αποφεύγαμε, διότι δεν είναι και εύκολο να αλλάξεις ούτε τις συνήθειες δεκαετιών ούτε τις δομές της κοινωνίας και της οικονομίας, ούτε την προσωπική σου νοοτροπία.

Και η λέξη κορονοϊός μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τη λέξη “πόλεμος” στη ρήση του Θουκυδίδη “Ο δε πόλεμος… βίαιος διδάσκαλος”:

Εξαιτίας του κορονοϊού ξαφνικά βλέπουμε τις κυβερνήσεις όχι μόνο να επιτρέπουν, αλλά και να επιβάλουν χαλαρότερες εργασιακές σχέσεις με την τηλε-εργασία.

Βλέπουμε τους εργοδότες να αποδέχονται χωρίς αντίρρηση την απουσία από το γραφείο και τις τηλεδιασκέψεις, αντί για τις πολύωρες και πολυπρόσωπες συσκέψεις.

Βλέπουμε ξαφνικά μια διάθεση “αναγκαστικής κατανόησης” για τις δυσκολίες που έχει ο άλλος, ο δανειολήπτης ή ο πελάτης ή ο οφειλέτης να εξοφλήσουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.

Βλέπουμε τα κράτη να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να απαιτούν πλεονάσματα και αυστηρή δημοσιονομική πολιτική όταν διαπιστώνεται πως κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει να περιθάλψει εκατομμύρια ασθενείς, όταν κλάδοι ολόκληροι της οικονομίας καταρρέουν, όταν ο τζίρος των επιχειρήσεων εξαφανίζεται, το ίδιο και η ρευστότητα.

Φυσικά υπάρχουν αντιδράσεις από τους Γερμανούς ως συνήθως, όμως η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη είναι σαφές ότι θα τελειώσει και μάλιστα με γδούπο, αν δεν αποφασίσουν οι Γερμανοί να αντιληφθούν τις ανάγκες όλων των υπολοίπων και να χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα οικονομικής πειθαρχίας. Είναι αναγκαιότητα και είναι ευκαιρία, διότι δεν υπάρχει πλέον αυτό το άλλοθι της μη συμμόρφωσης σε μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική την οποία επικαλούνταν για να μην κάνουν περικοπές χρεών και κανενός είδους παραχωρήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει τώρα να αποδείξει την αξία της συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος - και ήδη όπως φαίνεται η ανάλυση εκατομμυρίων δεδομένων για να προσδιοριστεί η φύση του ιού είναι εντυπωσιακά γρήγορη. Μέσα στην κόλαση που ζει η ανθρωπότητα, υπάρχει ελπίδα να βρεθεί σχετικά σύντομα ένα φάρμακο. Αν αυτό είχε συμβεί πριν από δυο δεκαετίες, η ταχύτητα αντιμετώπισης θα ήταν πολύ πιο χαμηλή.

Ο συντονισμός δράσης όλων των χωρών είναι επίσης εντυπωσιακός. Οι συνεργασίες μεταξύ όλων των ερευνητικών κέντρων του κόσμου δικαιώνουν τη χρήση της τεχνολογίας και είναι το μόνο άλλοθι της παγκοσμιοποίησης σε μια στιγμή που μοιάζει πως η ιδέα αυτή καταρρέει και τα σύνορα κλείνουν.

Οσον αφορά τα χρηματιστήρια και στις αγορές που διαλύονται, με τρισεκκατομύρια δολάρια ζημιές καθημερινά, οι αλλαγές θα ανατρέψουν όλα τα δεδομένα. Ενα από τα αστεία που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο είναι ότι “η χλωρίνη αγοράζει το Facebook”. Και τελικά θα δούμε μικρές επιχειρήσεις με πολύ μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις, ακόμη και στις απρόβλεπτες, να επιβιώνουν ενώ κολοσσοί θα καταρρέουν.

Για το τραπεζικό σύστημα και το ρόλο του είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμη, αλλά η αλήθεια είναι πως και αυτό θα περάσει πολύ πιο γρήγορα σε μια πιο ψηφιακή ολοκλήρωση.

Ο κορονοϊός λοιπόν θα φέρει ενδεχομένως περισσότερες αλλαγές από όσες έφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, παντού. Στην κοινωνία, στην πολιτική, στην οικονομία, στις αξίες. Αυτός ο ιός, εν κατακλείδι, μας μεταφέρει σήμερα ως «διδάσκαλος» εξαιρετικά βίαια και αποφασιστικά στον “νέο κόσμο”.

Ας ελπίσουμε πως αυτός ο “κόσμος” θα είναι καλύτερος…


NEWSLETTER