Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 18:40

Κυριαρχεί ο φόβος της αξιολόγησης

Γράφτηκε από τον
Κυριαρχεί ο φόβος της αξιολόγησης

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι σε αυτές τις δύσκολες ώρες έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, εργαζόμενοι φιλοτίμως ώστε οι μαθητές τους να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, με τη χρήση της τεχνολογίας.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι οι οποίοι δεν έστερξαν να μετάσχουν σε αυτό το πείραμα. Προτίμησαν το «αραλίκι» τους. Εκαστος κρίνεται κατά τα έργα του. Και ελπίζω η Πολιτεία να βρει τρόπους να επιβραβεύσει εκείνους που στάθηκαν πιστοί απέναντι στο καθήκον τους.
Οσοι δεν νοιάσθηκαν τι θα απογίνουν τα παιδιά χωρίς το σχολείο, όλη αυτή την περίοδο, είναι οι πρώτοι που αντιδρούν, με λύσσα, στην απόφαση της υπουργού Παιδείας να βιντεοσκοπούνται τα μαθήματα στις τάξεις που θα επαναλειτουργήσουν, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι μαθητές εκείνοι που λόγω προβλημάτων δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις. Είναι όσοι καθοδηγούνται από τους κομματικούς εργατοπατέρες της ΟΛΜΕ. Οι οποίοι, ακόμη δεν άνοιξαν και πάλι τα σχολεία, ακόμη δεν πρόλαβαν να αρχίσουν τα μαθήματα σε περιορισμένο αριθμό τάξεων, έσπευσαν να προκηρύξουν… στάσεις εργασίας.
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, που λέει και η παροιμία. Διότι δεν το κάνουν μόνο σήμερα που κατά την αριστεροκρατούμενη ΟΛΜΕ έχουν να κάνουν με μια «δεξιά» κυβέρνηση, που την θεωρούν στην καλύτερη περίπτωση «συντηρητική» -ενώ οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται ως «προοδευτικοί»- και στη χειρότερη «αντιδραστική». Το ίδιο έκαναν και το 2015, όταν στην εξουσία βρισκόταν μια «δική τους» κυβέρνηση. Αρνήθηκαν πεισματικώς να διευκολύνουν τη διανομή ζεστού φαγητού στους μαθητές, όπως συμβαίνει σε τόσες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταδικάζοντας τα «παιδιά τους» να το τρώνε παγωμένο.
Τότε το επιχείρημα ήταν ότι δεν ήθελαν να… καταντήσουν «τραπεζοκόμοι». Τώρα επικαλούνται την… εμπιστευτικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Εκείνο που πραγματικώς τους ενοχλεί είναι ότι μαζί με τους απομακρυσμένους από τις σχολικές τάξεις μαθητές, θα μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα και οι γονείς τους. Οπότε θα είναι «εκτεθειμένοι» σε ένα είδος άτυπης αξιολόγησης. Και ως γνωστόν, ακόμη και μόνο η λέξη «αξιολόγηση» προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση σε όσους, δήθεν «προοδευτικούς», διεκδικούν το… αλάθητο του Πάπα.
Να μην φανεί η ανεπάρκεια κάποιων, εκείνων που «σκυλοβαριούνται» στις παραδόσεις. Αφήστε τους στην κακομοιριά τους. Προσχωρήστε με τους άξιους και πρόθυμους.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER