Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 15:03

Για τα “Μπακάλικα της Μεσσηνίας”

Γράφτηκε από την

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία" με θέμα την εγκαταλειμμένη πρωτοβουλία «Μπακάλικα της Μεσσηνίας» που είχα ξεκινήσει και εφαρμόσει κατά την περίοδο της προεδρίας μου στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Η προβολή της Μεσσηνίας και των προϊόντων της στις διεθνείς αγορές ήταν τότε προτεραιότητα για το Επιμελητήριο και η δημιουργία «Μπακάλικων της Μεσσηνίας» σε κάθε γωνιά του κόσμου στόχο είχε να δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να γνωρίσουν τα μεσσηνιακά προϊόντα, να αυξήσει τη ζήτησή τους και ταυτόχρονα να προβάλλει την περιοχή προέλευσής τους, την όμορφη Μεσσηνία, ως ιδανικό προορισμό για τις διακοπές τους…
Η πρωτοβουλία δημιουργίας αυτών των καταστημάτων μεσσηνιακών προϊόντων είχε ξεκινήσει με βάση τη διαπίστωση ότι στις προτιμήσεις των καταναλωτών κέρδιζε σταθερά η ζήτηση αυθεντικών φυσικών προϊόντων και προϊόντων "terroir" και παράλληλα είχε προβληθεί με συμμετοχή σε εκθέσεις και εμπορικές αποστολές σε πάνω από 7 χώρες, όπου γινόταν παρουσίαση των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας σε εισαγωγείς, εκπροσώπους δικτύων διανομής, δικτύων λιανικής πώλησης, ιδιοκτήτες gourmet καταστημάτων, εστιατορίων και Chef ή Food & Beverage ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επίσης, είχε καθιερωθεί και το «Κέρασμα από τη Μεσσηνία» ή “Κalamata snack”, ένα πιάτο με ποικιλία παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, σύκα, σταφίδα, σφέλα, κ.λπ.) το οποίο προσφερόταν σε συνεργασία με τα κατά τόπους ευρωπαϊκά Επιμελητήρια.
Η προώθηση της πρωτοβουλίας γινόταν και με πολλές άλλες δραστηριότητες που είχαμε αναπτύξει, όπως η δημιουργία του Kalamata Convention Bureau με ιστοσελίδα σε 5 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, ελληνικά), έκδοση τουριστικού οδηγού του Επιμελητηρίου “Μεσσηνία, Προορισμός με Στόχο”, εξειδικευμένες ιστοσελίδες όπως η ιστοσελίδα www.discovermessinia.gr με μια πρωτότυπη παρουσίαση της Μεσσηνίας σε 3 γλώσσες (ελληνικά/αγγλικά/γαλλικά), όλα σημαντικά "εργαλεία" προβολής της Μεσσηνίας και των προϊόντων της που επίσης έχουν εγκαταλειφθεί.
Η ανταπόκριση για τα «Μπακάλικα Μεσσηνίας» είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις και ελπίδες. Αμεσα δημιουργήθηκαν 5 «Μπακάλικα Μεσσηνίας» στην Ελλάδα (4 στην Αθήνα / Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη), τα οποία λειτουργούσαν και ως χώροι πληροφόρησης για τα μεσσηνιακά προϊόντα με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας αλλά και για τη Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό. Ακολούθησε η δημιουργία του 1ου «Μπακάλικου Μεσσηνίας» στη Γαλλία με φίρμα Comptoir de Messenie (https://www.messenie.fr/) στην περιοχή της Mulhouse & Στρασβούργου, ενώ είχε ολοκληρωθεί η διερεύνηση των πλέον θετικών αγορών σε αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους οικονομικούς εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών της Ελλάδας στη Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία και είχε ανοίξει διάλογος με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες στις χώρες αυτές καθώς και στον Καναδά.
Δυστυχώς, άγνωστο γιατί, η πρωτοβουλία αυτή (όπως και πολλές άλλες) εγκαταλείφθηκε από τις επόμενες διοικήσεις του Επιμελητηρίου. Ωστόσο, σήμερα στη μετά COVID-19 εποχή παραμένει -περισσότερο από ποτέ- αναγκαία δεδομένου ότι προϊόντα, γαστρονομία, τουρισμός και πολιτισμός είναι μεταξύ τους στενά συνδεδεμένα και όσο συνεχίζουμε να τα βλέπουμε ασύνδετα μεταξύ τους τα αποδυναμώνουμε. Επικινδυνότερο όλων είναι η αδιαφορία και η εσωστρέφεια. Τα «Μπακάλικα της Μεσσηνίας» ήταν το άνοιγμα ενός παραθύρου στον κόσμο που έκλεισε, ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας που εγκαταλείφθηκε, ήταν μια πρόταση που πραγματικά αξίζει να συνεχιστεί, ποτέ δεν είναι αργά!!!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Γιώργος Καραμπάτος
Πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας