Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 20:10

Αναβαπτίζοντας τον «Φιλόδημο» ή το πολιτικό κόμπλεξ του κ. Θεοδωρικάκου…

Γράφτηκε από την

Γράφει ο Γιώργος Ζαφειράκης

μέλος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Μεσσηνίας

Aν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, σε ότι αφορά τα προγράμματα χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα βλέπαμε από την μια τα δεκάδες έργα που υλοποιούνται από τον «Φιλόδημο» τα τελευταία 2 χρόνια σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπως και στο νομό μας και από την άλλη την ανυπαρξία σχεδίου της κυβέρνησης που καταφεύγει σε ένα τέχνασμα, χρησιμοποιώντας την παλιά «καλή» συνταγή: Βαπτίζοντας έργα που έγιναν από ένα ήδη πετυχημένο μοντέλο, ως δικά της!

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακυκλώνονται διάφορες αναλήθειες, παραλείπονται γεγονότα, διαστρεβλώνονται δεδομένα, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας ακόμα και με μια απλή περιήγηση στο diaygeia.gr, βλέποντας τα έργα που ήδη υλοποιούνται μέσω του «Φιλόδημος».

Είναι λοιπόν αναγκαίες κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τον «Φιλόδημο» και την φθηνή αντιγραφή του που επιχείρησε ο κ. Θεοδωρικάκος, μέσω του νέου προγράμματος, για να μη δημιουργούνται συγχύσεις και εντυπώσεις, είτε από άγνοια, είτε από επιλογή.

1. To χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκ του μηδενός, από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΕΤΕΠ. Όπου μηδέν ίσον κυβέρνηση Σαμαρά, με την μηδενική παρακαταθήκη και την ανυπαρξία στρατηγικής που άφησε στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ.

2. Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ασχολήθηκε με έργα υποδομών που για δεκαετίες είχαν βαλτώσει, όπως ο αγωγός στην Καλαμάτα και το Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης. Τα κριτήρια χρηματοδότησης ήταν διαφανή, χωρίς παρεμβάσεις. Αδιάψευστος μάρτυρας οι 6 Δήμαρχοι του νομού μας (εκ των οποίων οι 5 ανήκαν στον χώρο της ΝΔ) που στήριξαν και εκθείασαν το πρόγραμμα.

3. Ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών δεν καπηλεύεται απλά τα έργα του προγράμματος «Φιλόδημος» που είναι σε εξέλιξη, αναβαπτίζοντάς τα. Το σημαντικότερο είναι πως, πριν ακόμη εξαγγελθεί το πρόγραμμα από τον κ. Μητσοτάκη, διάφορες εταιρίες συμβούλων (sic) επισκέπτονται Δημάρχους με έτοιμες προτάσεις για προσκλήσεις του «νέου» προγράμματος, προσκλήσεις που όμως δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη (που τις βρήκαν άραγε;), προσβλέποντας σε απευθείας αναθέσεις και άλλες τέτοιες καλές …δουλίτσες.

4. Σε ότι αφορά τις διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις είναι γνωστό ότι και το «νέο» πρόγραμμα υλοποιείται με την σύμβαση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΤΕΠ, μέχρι να φιλοτιμηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος να φέρει στην βουλή τη νέα σύμβαση που ισχυρίζεται ότι έχει αλλά δεν την παρουσιάζει, αν και του έχει ζητηθεί κατόπιν επίκαιρης ερώτησης από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όπερ μεθερμηνευόμενο το οικονομικό σχήμα παραμένει το ίδιο και το μόνο που αλλάζει είναι η επιτροπή που θα αποφασίζει τις νέες εντάξεις, στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες, ενώ θα αποδυναμωθεί από εξειδικευμένα υπηρεσιακά στελέχη π.χ της ΜΟΔ.

Και για το τέλος το …κερασάκι. Η προχειρότητα(;) της εξαγγελίας του «νέου» προγράμματος από τον κ. Μητσοτάκη είναι τέτοια που ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε το έργο για την αφαλάτωση του νερού της Σύρου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί!