Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 18:26

Σεπτέμβριος, μήνας του τρύγου και της παράδοσης

Γράφτηκε από την

Της Γεωργίας Ρήγα*

Σεπτέμβριος, μήνας τρυγητής, όπως αναφέρεται και στην λαϊκή παράδοση, είναι ο μήνας της αρχής της διαδικασίας του τρύγου των οινοστάφυλων. Το ξεκίνημα του τρύγου γίνεται, όταν ο καρπός, βρίσκεται στην σωστή ωρίμανση, δηλαδή όταν το σταφύλι θα έχει αναπτύξει αρώματα και οξύτητα. Όταν, οι ράγες θα έχουν πάρει το κατάλληλο μέγεθος και χρώμα, από πράσινο, σε κίτρινο ή κόκκινο. Ακόμα, έχουμε αύξηση των σακχάρων και μείωση των οξέων μέσα στο καρπό.
Ο Σεπτέμβρης εκτός από μήνας διαδικασίας παραγωγής κρασιού και μούστου, είναι και ο μήνας που φέρνει στο μυαλό του ανθρώπινου νου αναμνήσεις από χωριά, που ακόμα, και σήμερα, τηρούνται τα έθιμα του τόπου μας. Είναι, ο λόγος που ο κόσμος, μεθάει από το άρωμα του μούστου, που χυνόταν από τα σταφύλια, και ξεχυνόταν στους δρόμους και στα παρασόκακα.
Άνθρωποι του χωριού μας υπενθυμίζουν, ότι, τα έθιμα, είναι, οι βαθιές ρίζες της κουλτούρας μας, είναι η ταυτότητα μας. Μεταξύ αυτών των ατόμων, είναι και ο Γιώργος Ηλιόπουλος , ο οποίος, όπως είπε, '’Οι νέοι, πρέπει να κρατούν, και να συνεχίζουν τις παραδόσεις μας, όπως ο γνωστός τρόπος τρυγήσματος και πατήματος σταφυλιού, διότι, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά '’.
Τέλος, οι άνθρωποι που είναι μεγαλωμένοι στα χωριά ή έχουν ζήσει εκεί , είναι αυθεντικοί άνθρωποι, με μεγάλες αξίες και ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου. Εκείνοι, που «σέβονται» τον πολιτισμό μας και προσπαθούν να τον διατηρήσουν, παρόλο, που εμείς οι νέοι έχουμε αγαπήσει οτιδήποτε ξενόφερτο

* Η Γεωργία Ρήγα είναι απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας