Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 16:20

Πρωτίστως η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων στο Ταμείο Ανάκαμψης!

Γράφτηκε από την

 

Του Κώστα Κοντοθανάση,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, το 2019, χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές της Ελλάδος ανήλθαν σε 23,2 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαχθέντων ελληνικών τροφίμων έφθασε τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τα λίπη και έλαια (κατά βάσιν ελαιόλαδο) που εξήχθησαν, αντιστοιχούσαν σε 419,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 1 εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα. Μάλιστα, κατά την περίοδο έξαρσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, οι εξαγωγές τροφίμων εμφάνισαν αξιοσημείωτη αύξηση.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάς παραμένει εξαιρετικά ελλειμματική σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Εάν έκλειναν τα σύνορα και βασιζόμασταν μόνο στη δική μας παραγωγή, θα είχαμε ελάχιστο κρέας (είμαστε ελλειμματικοί ακόμη και στο κοτόπουλο), μεγάλο πρόβλημα με το γάλα (σημαντικό ζήτημα, καθώς αφορά και στην εμβληματική φέτα), σοβαρές ελλείψεις σε δημητριακά και όσπρια.

Θεωρώ πως οι πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει, κατά ένα σημαντικό μέρος τους, να κατευθυνθούν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και την ενίσχυση των εξαγωγών της υπ’ αριθμόν 1 εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας!

Όσον αφορά στη γεωργία, είναι αναγκαίο να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να εκσυγχρονισθεί η καλλιεργητική διαδικασία. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ εφόσον πολλοί αγρότες παραμείνουν εμπειριστές, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

1. Διοργάνωση δικτύου πρακτικής εκπαίδευσης και εμψύχωσης των αγροτών (περιλαμβάνονται οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες), που θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – και δύο επιδεικτικά αγροκτήματα ανά Περιφέρεια. Ο αγρότης πρέπει να έχει τις ελάχιστες αναγκαίες γνώσεις για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων: να ξέρει τι λίπασμα και τι φάρμακο χρησιμοποιεί, πότε, σε ποια δόση, πότε πρέπει να συγκομίσει κ.λπ. Αυτό είναι και «πράσινη» ανάπτυξη!

2. Επιδότηση της εγκατάστασης αισθητήρων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε ο καλλιεργητής να ποτίζει όταν και όσο πρέπει, να ρίχνει λίπασμα και να εφαρμόζει αγροχημικά με τον ορθό τρόπο. Η παρέμβαση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για τον αγρότη και μείωση εισαγωγών.

3. Εκπόνηση μελετών αναδασμού, για τη δημιουργία εκμεταλλεύσεων που θα είναι οικονομικά βιώσιμες.

4. Επέκταση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με επιδότηση δημιουργίας εγκαταστάσεων σε κατάλληλες περιοχές. Το κλίμα μάς ευνοεί ώστε να εφοδιάζουμε όλη την Ευρώπη με θερμοκηπιακά προϊόντα… Σημειώνω πως με τα θερμοκήπια αποδίδει σημαντικό εισόδημα ο υφιστάμενος μικρός και κατακερματισμένος κλήρος.

5. Δημιουργία λιμνοδεξαμενών και μικροφραγμάτων με τα αναγκαία δίκτυα άρδευσης, στο νότιο και ανατολικό μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά. Ο Καπετάν-Βασίλης με τις λιμνοδεξαμενές στο Costa Navarino έδειξε το δρόμο… Πρόκειται για βασικό αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή και την απειλή της ξηρασίας.

6. Παρότρυνση και έμπρακτη στήριξη των αγροτών για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, που θα έχουν όφελος και για τον καταναλωτή. Το μέγιστο μέρος των σχετικών διατιθέμενων Κοινοτικών πόρων αξιοποιείται από αγρότες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, διότι εμείς δεν έχουμε… ανακαλύψει ακόμη τις Ο.Π.

7. Προώθηση των εξαγωγών των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων μέσω της γαστρονομίας μας. Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που είπε η σεφ Ντίνα Νικολάου, τον Αύγουστο του 2018, στην έκθεση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος - Έλαιον»: άλλοι λαοί πρώτα πρόβαλαν την κουζίνα τους και, αφού την ανέδειξαν, πρόβαλαν τα προϊόντα τους. Η κυρία Νικολάου έχει άκρως επιτυχημένο ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι…

8. Δημιουργία χώρων ανά την Ελλάδα για την προβολή με σύγχρονο τρόπο της Μεσογειακής Δίαιτας και των τροφίμων που χρησιμοποιούνται σ’ αυτήν. Είναι δύσκολο και κοστίζει να κάνουμε διαφήμιση στις αγορές του κόσμου. Ας προβάλλουμε τα προϊόντα μας τουλάχιστον στους επισκέπτες.