Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 18:10

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται: Άμεση η ανάγκη αναγέννησης του ΕΣΥ

Γράφτηκε από την
Ο κορονοϊός εξαπλώνεται: Άμεση η ανάγκη αναγέννησης του ΕΣΥ

Του Γιάννη Διονυσόπουλου*


Σήμερα, ζούμε σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον με πολλές πόλεις της πατρίδας μας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται δραματικά, με τον φόβο να κυριαρχεί, με την απειλή για νέα τοπικά lockdown να είναι ορατή.

Σήμερα, στηριζόμαστε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το όραμα και δημιούργημα της δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, που πρόσφερε περίθαλψη στον ελληνικό λαό χωρίς διακρίσεις που έφτασε και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της πατρίδας μας.
Σήμερα, στηριζόμαστε στο ΕΣΥ που προσφέρει ασφάλεια, σιγουριά και ελπίδα, που μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας έχει αναδειχτεί σε πραγματικό προστάτη του Ελληνικού λαού.
Σήμερα, δυστυχώς κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα όλοι μαζί με την κοινή μας προσπάθεια κερδίσαμε την Άνοιξη, με μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης. Είναι γνωστό τι συνέβη το καλοκαίρι με τον Τουρισμό, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα πλοία, τις συνθήκες που άνοιξαν τα σχολεία. Έστω και τώρα οφείλει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πολλαπλασιάζοντας τα οχήματα, προσλαμβάνοντας οδηγούς και επί τέλους να περιορίσει το συνωστισμό στα σχολεία, με 15 μαθητές ανά τάξη με αξιοποίηση δημοτικών χώρων και προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι στην έκθεση Πισσαρίδη δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας και για την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Μήπως θέλουν να μετατρέψουν το ΕΣΥ σε ένα απαξιωμένο, φθηνό προνοιακό σύστημα;
Πριν μερικές ημέρες εγκαινιάστηκαν οι πρώτες από τις 50 κλίνες ΜΕΘ, που μετά από πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής, δώρισε η Βουλή στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Θα ήταν σίγουρα καλύτερο αν οι 50 ΜΕΘ άνοιγαν χωρίς να αποσπασθεί ειδικευμένο προσωπικό και να αποδυναμωθούν τα άλλα δημόσια Νοσοκομεία ενώ υπήρχε όλο ο χρόνος για να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αναγέννηση του ΕΣΥ

Το Κινήματος Αλλαγής, με πίστη στο ΕΣΥ και στον ρόλο του συνεχίζει την πίεση για την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσής του, και προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε πρόσφατα δύο επεξεργασμένες τροπολογίες στο Σ/Ν για την δωρεά του «Ιδρύματος Ωνάση», με την πρώτη να αφορά την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού του ΕΣΥ και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΚΦ), με την ένταξη όλων των ιατρών, των υγειονομικών, των εργαζόμενων του ΕΣΥ και το ΕΣΚΦ στα βαρέα και ανθυγιεινά, τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας και τη δεύτερη να αφορά την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, ώστε να αποτραπεί η υπέρμετρη φορολόγηση του εισοδήματός τους.
Η Αναγέννηση του ΕΣΥ οφείλει να λάβει υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, τις εξελίξεις στις πολιτικές υγείας, τους νέους κινδύνους, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και να στηρίζεται στις ακόλουθες αρχές:
 Ισότητα, με την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη του κράτους.
 Ποιότητα, το νέο ΕΣΥ δεν οικοδομείται χωρίς γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης, με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένη λειτουργία.
 Προσβασιμότητα, νέος ιατρικός χάρτης και σύνδεση με σύστημα πρωτοβάθμιας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει σήμερα.
 Βιωσιμότητα, άμεση αντιμετώπιση της ηλικιακής ανισορροπίας, καθότι ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών παραμένει υψηλός, οι νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.

Το Κινήματος Αλλαγής αφιέρωσε τη φετινή επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη στο ΕΣΥ και στο μέλλον του. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με στελέχη από το χώρο της υγείας η πρόεδρο του, κ. Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 11+1 προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές, τις νέες πολιτικές που πρέπει να οδηγήσουν το ΕΣΥ στον 21ο αιώνα.
1. Σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
2. Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία και έλεγχο για το σύνολο του πληθυσμού που να μπορεί με κινητά συνεργεία να φθάνει στο σπίτι κάθε πολίτη όταν αυτός το έχει ανάγκη,.
3. Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, με σύγχρονο εξοπλισμό και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας.
4. Δημιουργία κέντρων Χρόνιων Παθήσεων του ΕΣΥ, Ώστε να μπορούν ο διαβητικός, ο καρκινοπαθής, ο νεφροπαθής να έχει άμεση πρόσβαση, συνεχή παρακολούθηση, αξιοπρεπείς συνθήκες για τις θεραπείες τους.
5. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών τους.
6. Σύγχρονο σύστημα μεταφοράς των ασθενών.
7. Ειδικές πολιτικές για την υγεία στα νησιά, με αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και ισχυρά κίνητρα για τους γιατρούς που θα πάνε στα νησιά.
8. Σύγχρονη Ιατρική Εκπαίδευση, με νέο σύστημα εξετάσεων και έμφαση στην έρευνα.
9. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις εξαρτήσεις, και άμεση ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης με μετάθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της «κοινότητας».
10. Νέα Φαρμακευτική Πολιτική, με δωρεάν εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων, για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους.
11. Κανόνες και έλεγχος στον Ιδιωτικό Τομέα της Υγείας.
Για την υλοποίηση των παραπάνω έντεκα προτάσεων καταλύτης είναι η επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, με άμεση αύξηση από το 4,5% στο 6% του ΑΕΠ και προοπτική εξίσωσης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με επενδύσεις από το ΠΔΕ και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Με ενιαίο προγραμματισμό των πόρων, από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια από Προϋπολογισμό, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ιδιωτικές δωρεές

* Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ, Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας


NEWSLETTER