Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 18:20

Αραγε τι είναι προοδευτικό;

Αραγε τι είναι προοδευτικό;

Γράφουν τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας:
Δημήτρης Λούκας, φυσικός
Προκόπης Κοσμόπουλος, μαθηματικός
Δήμος Κοσμόπουλος, μαθηματικός


Με αφορμή κάποιες απόψεις που είδαν το φως τις δημοσιότητας και επιχειρούν να προσδώσουν ένα χρώμα προοδευτικότητας στις βαθιά συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε διάφορους τομείς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ένα κρεσέντο λάσπης απέναντι στην Αριστερά, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Εκπαίδευση
Oι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ελλάδα υπονόμευσαν τη δημόσια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ριζοσπαστικές τομές που ενίσχυσαν το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας μετά από 7 χρόνια περικοπών. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, η ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, η εξασφάλιση κονδυλίων για την ερεύνα και η μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά είναι τα σημαντικότερα ορόσημα της πολιτικής της. Η κατάργηση του άσυλου από την ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 τελικά μάλλον όξυνε το πρόβλημα, με τα περιστατικά βίας και καταστολής στα ΑΕΙ, να εκτινάσσονται.

2) Επιχειρείν
Δεν μπορούν να μιλάνε για το “επιχειρείν” αυτοί που η κυβέρνησή τους επί Σαμαρά οδήγησε σε λουκέτο πάνω από 300.000 επιχειρήσεις. Eκείνη την περίοδο οι Έλληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28% και το διάστημα 2010-2013 έκλεισαν 3.500 καταστήματα στο λιανεμπόριο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να μην στηρίξει ούτε το Ε.Σ.Υ, ούτε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με εμπροσθοβαρή μέτρα, αφήνοντάς τους στο έλεος της τύχης τους. Έτσι οδηγούμαστε σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς την ύφεση. Όπως δείχνουν η ΕΛΣΤΑΤ και η ΤτΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, οι εξαγωγές έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από το 2004. Αντίστοιχα το 2018 παρουσίασε την καλύτερη επίδοση της δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Επίσης είχαμε την απλούστευση της διαδικασίας για τη δημιουργία επιχείρησης με περιορισμό της γραφειοκρατίας και αύξηση της κατανάλωσης από την στήριξη των αδύναμων στρωμάτων.

3) “Νόμος και τάξη”
Η Νέα Δημοκρατία με πρόσχημα την ασφάλεια επιχείρησε να περιστείλει ελευθερίες για να φιμώσει το λαϊκό κίνημα και να περάσει την αντιδραστική της ατζέντα. Αποκορύφωμα ήταν το χουντικής κοπής νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και οι πρόσφατες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων για τους εορτασμούς της 17 Νοέμβρη. Επιλέγοντας να αξιοποιήσει τον τρόμο σαν “εργαλείο κοινωνικής υγιεινής” κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας. Η παραβίαση του οικογενειακού ασύλου, η καταστολή και οι ξυλοδραμοί είναι ένα δείγμα του δόγματος “νόμος και τάξη” του Χρυσοχοϊδη. Η ασφάλεια των πολιτών διασφαλίζεται μόνο με τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφάλειας και γενικότερη αλλαγή στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

4) Μεταρρυθμίσεις
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατακρεούργησαν το κοινωνικό κράτος και την οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την υπονόμευση της Παιδείας όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά αντί για βιβλία, το υπουργείο έδινε φωτοτυπίες στους μαθητές και την απελπιστική κατάσταση που επικρατούσε στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση Σαμαρά αχρήστευσε την Επιθεώρηση Εργασίας, απολύοντας προσωπικό και την κατάντησε την μοναδική επιθεώρηση στον κόσμο χωρίς νομικό τμήμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την χρηματοδότηση για την Έρευνα σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Στήριξε την Υγεία με νέα νοσοκομεία, την δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσλήψεις σε ιατρούς και νοσηλευτές και νέο εξοπλισμό. Ανασυγκρότησε την Επιθεώρηση Εργασίας με νέες προσλήψεις, νομικό τμήμα και την ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών με νέα υπολογιστικά συστήματα.
Έβαλε φρένο στο πελατειακό κράτος, στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, στην διαφθορά. Υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που διεύρυναν δικαιώματα, εμβάθυναν την Δημοκρατία και θωράκισαν τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην δημόσια διοίκηση, τις φυλακές, τον εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική, τον ποινικό κώδικα και τις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν η Δεξιά θεωρεί ως μεταρρυθμίσεις το κλείσιμο της Δημόσιας τηλεόρασης, την κατάργηση δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ελαστικοποίηση της εργασίας, τα δωράκια στους ημέτερους και τον Πτωχευτικό Κώδικα, τότε να μας λείπουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

5) Πατρίδα και Έθνος
Για την αριστερά ο πατριωτισμός είναι μια ανυποχώρητη μάχη για την Ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη  και την Δημοκρατία. Παράδειγμα οι αγώνες του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ ενάντια στην κατοχή  της χώρας αλλά και της ΕΔΑ στην μετεμφυλιακή περίοδο για το κυπριακό. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε την θέσης της χώρας μας. Κορωνίδα αυτής της πολιτικής αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε λόγω της ύπαρξης προοδευτικών κυβερνήσεων στις δυο χώρες. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την οικονομική συνανάπτυξη των δύο χωρών και την απομάκρυνση της τουρκικής επιρροής από την γείτονα χώρα. Η Νέα Δημοκρατία τήρησε μια υποκριτική στάση στηρίζοντας τα συλλαλητήρια της ντροπής πλάι σε χρυσαυγίτες, κόντρα στην γραμμή που η ίδια χάραξε στο Βουκουρέστι. Ο Μητσοτάκης έφερε στην βουλή την συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία που επί ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε, μετατρέποντας την χώρα σε απαθή παρατηρητή των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ -ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν την χώρα και έφεραν τα μνημόνια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την χώρα από την επιτροπεία και μας οδήγησε στην ανάπτυξη, κάτι που αντέστρεψε ο Μητσοτάκης πριν την πανδημία.
Επειδή πολλές φορές οι έννοιες χάνουν το νόημά τους για εμάς προοδευτικό είναι ό,τι βελτιώνει την θέση της κοινωνικής πλειοψηφίας και μας πάει μακριά από τις σκοτεινές εποχές που κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν με τις ιδεοληψίες και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.