Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 23:25

Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές

Γράφτηκε από την
Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές

Του Γιώργου Φ. Σπίνου, κατοίκου Μ. Μαντίνειας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ως κάτοικος της περιοχής, ενημερώθηκα από τον τοπικό τύπο, για την σύναψη προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων Καλαμάτας & Δυτικής Μάνης, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μικρής Μαντινείας – Κιτριών. Πράξη που επιβεβαιώνει την πρόθεση του περιφερειάρχη, όπως με είχε ο ίδιος ενημερώσει από το Μάιο του 2020, για μια σημαντική παρέμβαση στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Η εν λόγω παραλιακή ζώνη, παρόλο που ανήκει σε δύο διαφορετικούς Δήμους, λειτουργεί ως σύνολο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, γι’ αυτό και ορθώς πρέπει να  αντιμετωπιστεί ως ενιαία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η μελέτη, δεν μιλάει μόνο για ανάπλαση αστικών περιοχών (πεζοδρόμια - προσβάσεις  ΑΜΕΑ – Ηλεκτροφωτισμούς κλπ), αλλά και για αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης.

Δηλαδή, προβλέπεται σύνταξη μελετών παράκτιων έργων για την αποκατάσταση και συντήρηση των υφιστάμενων έργων, που έγιναν κατά την δεκαετία του 2000, αλλά και για την προστασία από φθορές και αλλοιώσεις που έγιναν και γίνονται στις ακτές τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την έγκριση όλων των παραπάνω μελετών, θεωρώ ότι θα έχουμε την πιο σύντομη διαδικασία από οποιαδήποτε άλλη, αφού εύστοχα «πατάει» στην επικαιροποίηση αλλά και στην ανανέωση-τροποποίηση όπου απαιτείται, των ήδη εγκεκριμένων μελετών της αρχικής Μελέτης της δεκαετίας του 2000, “Μελέτη έργων παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών, Δήμου Αβίας και Μ. Μαντινείας και Συμπληρωματικές Μελέτες”.

Ολοκληρώνοντας ας μου επιτραπεί μια προσωπική παρέμβαση προς τον Δήμο Καλαμάτας και την κοινότητα της Μ. Μαντινείας, πάντα με την επιφύλαξη ότι τα παρακάτω δεν αναφέρθηκαν στην οικονομική επιτροπή, τουλάχιστον απ’ όσα διάβασα στον τοπικό τύπο.

Όπως ο Δήμος Δυτικής Μάνης, κατάφερε και ενέταξε μικρά έργα ανάπλασης, που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική εγκεκριμένη μελέτη όπως : α) αποκατάσταση της πλατείας της εκκλησίας και του δημοτικού σχολείου της Παλαιόχωρας, β) ανάπλαση / αποκατάσταση του πεζοδρομίου στην περιοχή της Σάντοβας, γ)……κλπ, να ζητηθεί και από τον Δήμο Καλαμάτας η ένταξη της ανάπλασης – αποκατάστασης: α) της πλατείας του πρώην Δημοτικού Σχολείου και Κοινοτικού Γραφείου Μ. Μαντινείας, β) της πλατείας Ηρώων και γ) της πλατείας έμπροσθεν του κληροδοτήματος Παναγιώταρου, όπου και τα τρία αυτά σημεία βρίσκονται επί του παραλιακού μετώπου που θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση.

Υ.Γ. Άστοχη η αναφορά, ότι το προσωπικό της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, είναι ανεπαρκές.


NEWSLETTER