Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 09:04

Ασπίδα υγείας; Εμβόλιο και φάρμακο μαζί

Γράφτηκε από την
Ασπίδα υγείας; Εμβόλιο και φάρμακο μαζί

 

Tου Δημήτρη Σωφρονά*

Ενα χρόνο μετά από την έναρξη της πανδημίας όλοι αναζητούν ένα χαμόγελο για το μέλλον, για τους ίδιους και για τη χώρα. Το χαμόγελο που θα μπορούσε σε σημαντικό βαθμό να τους διασφαλίσει η Πολιτεία δεν το κατάφερε, αντιθέτως εξασφάλισε την ανασφάλεια την φτωχοποίηση και την ανελευθερία των πολιτών. Μια άλλη πορεία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί εάν υπήρχε βούληση για διαφορετική αντιμετώπιση και ικανότητα δράσης.

Κυριάρχησε η λογική της “ατομικής ευθύνης”, η αποποίηση σημαντικών ευθυνών του κράτους με τη συνέχιση της απαξίωσης του ΕΣΥ, της χαμηλής χρηματοδότησης της Υγείας και της στήριξης των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων χωρίς να υπάρχει κοινωνικό αντίκρισμα ενώ συχνά υπήρξε αλλοπρόσαλλη τακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας με ήπια αρχική προσβολή να έχει σήμερα από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη με βάση τη διεθνή κατάταξη Με αυτή τη πορεία ήταν λογικό ότι για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία θα έπρεπε να “μπαινοβγαίνουμε” σε απανωτά λοκ νταουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην Ελλάδα εκτός από το συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης της πανδημίας δεν προχωράει καθόλου ικανοποιητικά ούτε ο εμβολιασμός, ούτε ο ανεφοδιασμός της χώρας με νέα αποτελεσματικά φάρμακα.

Ο εμβολιασμός φαίνεται ότι βρίσκεται στη μέση του πελάγους χωρίς πυξίδα. Ενώ ο αρχικός σωστός σχεδιασμός ήταν να διενεργηθεί ο εμβολιασμός από την ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) το γεγονός ανατράπηκε στη πορεία με κύρια κατεύθυνση να διενεργείται στα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι επιβαρύνεται σε μέγιστο βαθμό ένα σύστημα απίστευτα κουρασμένο από την πανδημία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τους πολίτες που προσέρχονται λόγω συνωστισμού και βέβαια δεν εξυπηρετεί την ταχύτητα που απαιτεί ο εμβολιασμός. Στις 12 Ιανουαρίου από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν προγραμματιστεί λειτουργούσαν μόνο τα 233. Επώνυμοι λοιμωξιολόγοι , μεταξύ των οποίων και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι΄ αυτή τη κατάσταση αναφέροντας ότι με τους απίστευτα αργούς ρυθμούς (αντί να εμβολιάζονται 100.000 την ημέρα εμβολιάζονται 8-10 χιλιάδες) δεν θα έχουμε αποκτήσει ανοσία του 70% του πληθυσμού πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στον “πάτο” του βαρελιού σχετικά με τη διενέργεια των εμβολιασμών στην Ευρώπη, στην προτελευταία θέση. Στην ίδια κατεύθυνση κριτικής κινείται και ο ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) ο οποίος καταγγέλλει στις 15/1/21 : “…οι εμβολιασμοί των ιδιωτών ιατρών εξελίσσονται σε ταλαιπωρία...για την πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν μετά τον Φεβρουάριο...η ιεράρχηση και η προτεραιοποίηση που έχει γίνει από τη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι πλήρως λανθασμένη... (η οποία) δεν έχει εκδώσει ακόμα απόφαση ώστε να προκύπτουν έξι δόσεις ανά φιαλίδιο εμβολίου...στη χώρα μας συνεχίζουμε να σπαταλούμε το 20% των εμβολίων και των πόρων”.

Βέβαια είναι προφανές ότι ο αριθμός των εμβολίων δεν είναι ο επιθυμητός και επειδή ποτέ δεν είναι αργά πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει ώστε πανευρωπαϊκά να αγοραστούν πατέντες (άδειες ευρεσιτεχνίας) τόσο για τεστ ταχείας ανίχνευσης όσο και για εμβόλια ώστε να υπάρχει αφθονία παραγωγής και διάθεσης. Είναι μια πρόταση που είχε διατυπώσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και την είχε ασπαστεί πλήρως η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε παράλληλη κατεύθυνση θα μπορούσαμε να έχουμε στη φαρέτρα μας νέα αποτελεσματικά φάρμακα κατά του covid-19 που ήδη είναι εγκεκριμένα και κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και που ανάμεσα σε πολλούς άλλους έσωσαν το Ντόναλντ Τράμπ.

Πρόκειται για φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα (είναι τα φάρμακα μπαμλανιβιμάμπη της εταιρείας Eli Lilly & Co και κασαριβιμάμπη και ιμντεβιμάμπη της εταιρείας Regeneron). Εάν τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγηθούν σε μεγάλες ηλικίες και σε ευπαθείς ομάδες η πιθανότητα αποτροπής του θανάτου ανέρχεται στο 72%. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργούσαμε μια ασπίδα ανοσίας μέχρι να λειτουργήσει το εμβόλιο. Το κράτος θα μπορούσε να αγοράζει 2-3 χιλιάδες φάρμακα κάθε μήνα για λίγους μήνες κάτι που θα στοίχιζε μόνο 3 εκατομμύρια το μήνα, ποσό που άνετα θα μπορούσε να το επωμιστεί.

Δυστυχώς όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν μια μονομερή κατεύθυνση προς το εμβόλιο και υποτίμηση των νέων φαρμάκων κάτι που φαίνεται πως το πληρώνουμε ακριβά. Το επιχείρημα ότι δεν θα πειθαρχήσει ο λαός στη χρήση του εμβολίου εφ΄ όσον θα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα δεν ευσταθεί γιατί έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα ότι υπάρχουν τρόποι πειθούς και συμμόρφωσης για απλούστερα θέματα.

H διαχείριση της πανδημίας πρέπει να αλλάξει γρήγορα. Ο λαός είναι φτωχοποιημένος, κουρασμένος, φοβισμένος και θυμωμένος. Αυτή η διαπίστωση ιστορικά και μόνο οδηγεί σε αποθαρρυντικές, εκρηκτικές ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Για να τις προλάβουμε πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση , το “επιτελικό κράτος”, επιβάλλεται να επιδείξει διάθεση αυτοκριτικής και να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

* O Δημήτρης Σωφρονάς είναι ιατρός δερματολόγος-αφροδισιολόγος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο


NEWSLETTER