Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 10:29

Νέα δεδομένα επιβάλλουν νέες τακτικές

Γράφτηκε από τον

 

Τα γεγονότα με ξεπερνούν. Έγραφα προ τριημέρου, με αφορμή τον «χαμό» που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων μόλις άνοιξε το λιανεμπόριο, όταν χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν «πατείς με πατώ σε» για ψώνια υπό το πνεύμα τού «να κάνω το κέφι μου και φούρνος να μην καπνίσει»: «Δυστυχώς, οι «φούρνοι» θα «καπνίσουν» περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Και η… τσίκνα τους θα είναι εφιαλτική. Οπότε την καταναλωτική υστερία ενός τμήματος θα την πληρώσουμε με νέο «μάντρωμα» όλοι. Διότι στη χώρα που δίδαξε το «μέτρον άριστον», το μέτρο είναι ανύπαρκτο».

Αλλά δεν χρειάσθηκε καν να περιμένουμε τα μέσα Φεβρουαρίου. Ήδη οι επιστήμονες φοβισμένοι από τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, σπεύδουν να εισηγηθούν το… πισωγύρισμα. Και ως προς τη λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων, αλλά και ως προς το εύρος του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, όπως και εκείνων που παρέχουν «υπηρεσίες ομορφιάς». Οπότε ποιο θα είναι το κέρδος για όσους περιφρόνησαν κάθε προφύλαξη, προκειμένου να επιδοθούν μανιωδώς σε «shopping therapy»; Να βρεθούν σε κανένα «νοσοκομείο αναφοράς» έχοντας μολυνθεί από τον ιό, αλλά με… καινούργια βρακιά και νυχτικά.

Καταλαβαίνω ότι έχουμε κουρασθεί, «μπουχτίσει», από τους περιορισμούς. Αλλά δυστυχώς ο ιός δεν κουράζεται. Αντιθέτως… φρεσκάρεται αενάως με νέες μεταλλάξεις που τον καθιστούν πιο επιθετικό, με ταχύτερη διάδοση και φονικότερη αποτελεσματικότητα των νέων στελεχών του, είτε πρόκειται για τη βρετανική είτε για την αφρικανική ή οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη, που έχουν ήδη φθάσει και στη χώρα μας.

Αν, ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα επικίνδυνης ανευθυνότητας, αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη «γαϊδουριά» ορισμένων. Σημαίνει, πρωτίστως, ότι δεν υπάρχει πια η πειθώ, όπως είχε λειτουργήσει κατά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος την προηγούμενη άνοιξη, ότι οι «αρμόδιες αρχές», είτε μιλάμε για την πολιτική εξουσία είτε και για τους επιστημονικούς φορείς, μας έχουν ζαλίσει με το «ράβε-ξήλωνε» και το «είπα-ξείπα», ενώ η ροή των εμβολίων από τις εταιρείες παραγωγής, χωλαίνει. Και το τρίτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Ξύστε λοιπόν τις κούτρες σας, όσοι έχετε την ευθύνη, να κατεβάσουν ιδέες για πειστικότερη ενημέρωση, αλλά και τρόπους δραστικότερης εφαρμογής των μέτρων που αποφασίζετε. «Νέες συνθήκες, νέα καθήκοντα», που λένε πάντοτε στις εισηγήσεις τους οι ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr