Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 10:29

Αν θέλουμε πράγματι το κράτος «επιτελικό»

Γράφτηκε από τον

 

Το καλώς οργανωμένο κράτος, ιδίως όταν θέλει να λέγεται και «επιτελικό», δεν είναι για να τρέχει όπως-όπως πίσω από τις καταστροφές, ενίοτε αναπόφευκτες, που προκαλούν οι θεομηνίες.

Δεν είναι για να κάνει μπαλώματα και μερεμέτια. Αλλά οφείλει να προνοεί, να σχεδιάζει, μακροπροθέσμως, ώστε να περιορίζει όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό τις συνέπειες μιας κακοκαιρίας, μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας, μιας χιονόπτωσης, με προοπτική που πάει πέρα από τη διαχείριση του σήμερα.

Με την κορύφωση της κακοκαιρίας που έλαβε το όνομα «Μήδεια», πάνω από διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς θέρμανση μέσα στο χιονιά. Και γιατί συνέβη αυτό; Διότι περίπου οκτακόσια δένδρα, που έσπασαν υπό το βάρος του χιονιού είτε την ορμή των ανέμων, έπεσαν πάνω σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού και τα έκοψαν. Και χρειάσθηκε να καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο διανομής.
Εδώ και δεκαετίες έχω ενώσει τη φωνή μου με εκείνους, ιδίως τους ειδικούς, που φωνάζουν ότι πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας. Να εγκαταλείψουμε την πρακτική της διανομής του ρεύματος στις κατοικίες, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των εναερίων δικτύων με τους γνωστούς στύλους της ΔΕΗ, ή αν θέλετε του ΔΕΔΔΗΕ, αλλού τσιμεντένιους και αλλού ξύλινους. Να αντιγράψουμε την πρακτική των βορειότερων χωρών, όπου το δίκτυο διανομής είναι είτε στην ολότητά του, είτε στη συντριπτική του πλειονότητα, υπόγειο.
Η λύση αυτή παρέχει διπλή προστασία. Διότι δεν είναι μόνο οι χειμερινές κακοτοπιές, με τις τοπικές ή και γενικότερες διακοπές στην παροχή ενέργειας, που προκαλούνται από σπασμένα καλώδια ή πεσμένους στύλους του δικτύου. Είναι και οι υπερθερμάνσεις και οι σπινθήρες που προκαλούν συχνότατα μεγάλες πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες, όταν αυτό το δίκτυο με τα γυμνά καλώδια περνά μέσα από δάση και δασικές περιοχές, λειτουργώντας ως… εμπρηστής.
Ασφαλώς, μια τέτοια αλλαγή δεν είναι δυνατόν να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε καν στη θητεία μιας κυβέρνησης. Θέλει τον χρόνο της. Αλλά το πρώτιστο, αν θέλουμε πράγματι να λειτουργεί το κράτος μας επιτελικώς, είναι να θέσουμε στόχο εδώ και τώρα, ώστε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να έχουμε απαλλαγεί από το εναέριο δίκτυο και τις συνέπειες της λειτουργίας του.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr