Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 16:20

Η κούραση οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Η κούραση οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κούραση των πολιτών από την πολύμηνη καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως φυσιολογική. H κούραση όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να λαμβάνονται σπασμωδικά μέτρα υπό την πίεση που ασκεί ο λαϊκισμός, που χαϊδεύει αυτιά χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Το να ανοίξουν οικονομικές δραστηριότητες δέκα μέρες νωρίτερα ή να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό για να κάνουν οι Αθηναίοι Πάσχα στο χωριό γιατί είναι «κουρασμένοι», δεν είναι υπεύθυνη πολιτική. Το άνοιγμα δραστηριοτήτων -αφού το κλείσιμο ήταν απαραίτητο- θα πρέπει να γίνει όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, διαφορετικά είναι εγκληματικό. Το εσπευσμένο άνοιγμα με το επιχείρημα "ο κόσμος πρέπει να ξεσκάσει", θα οδηγήσει πολύ κόσμο στα νοσοκομεία και αρκετούς ακόμα στον τάφο!

Το άνοιγμα δεν μπορεί να γίνεται με όρους πολιτικούς και με βάση την πίεση που ασκείται από πολίτες ή ομάδες συμφερόντων. Αν όλα πάνε καλά με τους εμβολιασμούς, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό μία νέα κανονικότητα χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς σε μετακινήσεις και οικονομικές δραστηριότητες. Ασφαλής τρόπος ανοίγματος μέσα στην κορύφωση της πανδημίας δεν υπάρχει και αυτό φαίνεται με το άνοιγμα των λυκείων που ξεκίνησε από χθες. Όλοι φοβούνται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.

Ασφαλές άνοιγμα δραστηριοτήτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν θα έχουν μειωθεί δραστικά τα ενεργά κρούσματα και θα έχει πραγματοποιηθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός εμβολιασμών. Ολα δείχνουν ότι αυτό -αν δεν υπάρξουν στραβοτιμονιές- μπορεί να επιτευχθεί στα μέσα Μαΐου. Το Πάσχα στο χωριό με κλειστά όλα τα μαγαζιά δεν έχει κανένα νόημα και δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα και σε κανέναν. Η συζήτηση για διανομαρχιακές μετακινήσεις θα έχει νόημα μόνο όταν θα έχει ανοίξει η εστίαση, γιατί διαφορετικά θα μετατραπεί σε μία υγειονομική βόμβα. Δεν θα μαζευτούν οι κουρασμένοι πολίτες στα σπίτια στην Αθήνα, αλλά θα συνωστισθούν σε εξοχικά και σε χωριά πολλαπλασιάζοντας τις επαφές και τις μεταδόσεις του ιού, οδηγώντας σε νέα έξαρση της πανδημίας. Η κούραση οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και τελικώς σε δυστυχήματα.

panagopg@gmail.com